Herdenking Februaristaking

Herdenking Februaristaking

Op woensdag 24 februari, van 19:30 tot 21:00, organiseert het Bonekamp-herdenkingscomité in de bibliotheek in IJmuiden de vertoning van de documentaire “Als een fascist ademt, dan liegt ie” uit 1981.
De vertoning vindt plaats in het kader van de herdenking dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat op 25 en 26 februari 1941 de Februaristaking plaatsvond. Een algemene staking als protest tegen de bezetter en de Jodenvervolgingen.

In de documentaire komen arbeiders aan het woord die vertellen over de onvergetelijke indruk die de staking op hun achterliet. Onder meer de hoogovenarbeider Jan Brasser komt aan het woord, over de staking bij de Hoogovens in IJmuiden. De vertoning van de documentaire wordt voorafgegaan met een inleiding van de jonge IJmuidenaar Erik Gerritsma.