Techniek trekt opnieuw aandacht jeugd

Techniek trekt opnieuw aandacht jeugd

Elektrische ligfietsen, draaibanken, robots en 3D printers zijn stuk voor stuk technische hoogstandjes tijdens het negende Promotie Evenement Techniek in de IJmond. Jongeren, meisjes zowel als jongens, kunnen bovendien een kijkje nemen op een opleidingsschip. Ze kunnen spannende ideeën opdoen op donderdag 19 en vrijdag 20 november voor hun eigen toekomst.
Leerlingen van groep 8 uit het basisonderwijs krijgen beide dagen andermaal de kans om zich te oriënteren op niet alleen de interessante maar ook de leuke aspecten van technisch onderwijs. In IJmuiden wordt voor de negende keer het Promotie Evenement Techniek in de IJmond (PET) gehouden.
Onder de vlag van Techport laten de verschillende opleiders uit de regio samen met bedrijven, belangenorganisaties als techniektalent.nu en Jet-Net jongeren op een praktische en educatieve manier kennis maken met techniek. Dit gebeurt in de Felison Cruise Terminal aan de Cruisekade (Volendamkade 1) te IJmuiden. Beide dagen van 9:00 tot 15:00 uur.
Kansen

De interesse in techniek wordt al op jonge leeftijd gewekt. Autobedrijf Stormvogels, staalconcern Tata Steel, de ANWB Wegenwacht, het Rode Kruis en de bedrijven in Bouwmensen Kennemerland plus Installatiewerk Noord-Holland weten dat en tonen er hun mogelijkheden. In IJmuiden laten ze zien hoe dat gaat en welke kansen er zijn. De kinderen mogen er ook zelf de handen uit de mouwen steken. Het maken van ballonauto’s, flipperkasten en lichtbollen hoort hier allemaal bij.
Tevens wordt geleerd hoe je een wiel verwisselt, hoe een accu getest kan worden en hoe je een elektrische schakeling maakt. Verder kijken ze op een opleidingsschip en wat te denken van de eerder genoemde technische hoogstandjes als elektrische ligfietsen, draaibanken, robots en 3D printers.
Breed gedragen in regio

Dat het evenement breed gedragen wordt blijkt uit het aantal aanmeldingen dat jaarlijks toeneemt. Met meer dan zeventienhonderd deelnemende leerlingen bereikt het PET IJmond meer dan tachtig procent van alle scholen in de regio. De organisatie maakt deze maand deel uit van een reeks Techport-activiteiten, inclusief de Eindejaarsbijeenkomst Techport voor het bedrijvennetwerk en de Jet-Net Career Day. Ook daar maken leerlingen uit de hogere klassen op 25 en 26 november kennis met technische bedrijven uit de regio.