Raad kritisch op wethouder om WT

Raad kritisch op wethouder om WT
RTV Seaport/Ron Pichel

De Velsense gemeenteraad is niet te spreken over de manier waarop wethouder Robert te Beest (CDA) een nieuwe ondernemer voor het Witte Theater heeft gevonden. Dat bleek gisteravond uit een sessie-vergadering over het theater.

door politiek redacteur Gertjan Huijbens

Het Witte Theater is op een oneerlijke manier aan de nieuwe exploitant gegund. En de veel te lage huurprijs (12.000 euro) is in feite verkapte subsidie, terwijl het juist de opdracht was om de subsidie te beëindigen.

Wethouder Robert te Beest kreeg gisteravond veel kritische vragen, zowel van de oppositie als de coalitie. Het lukte hem maar ten dele om bevredigende antwoorden te geven.

Westerman
Bij zijn aantreden als wethouder cultuur wilde Te Beest korte metten maken met een slepende kwestie van zijn voorganger Wim Westerman: het door een culturele ondernemer laten voortzetten van het Witte Theater als laagdrempelige voorziening voor zowel professionele als amateurkunst.

Westerman was daarvoor in onderhandeling met Velsennoorder Ron Mellies en zijn Haarlemse compagnon De Pagter. Te Beest deed een aanbod in de vorm van een erfpachtconstructie (huur: 72.000 euro), waarop het tweetal naar zijn zin te laat reageerde. Bovendien had hij twijfels over de haalbaarheid van hun plannen.

[gss ids=”6140″]

Klein Ovink
De Stichting Witte Theater, die na het beëindigen van de subsidie was gestopt met de exploitatie en het personeel had ontslagen, bleek toch ook weer in beeld te zijn voor een doorstart. Haar zaakwaarnemer en cultureel ondernemer Klein Ovink had hier wel oren naar en wierp zich op als voorzitter.

De wethouder voelde zich vervolgens, ondanks een fikse betalingsachterstand, gehouden aan het doorlopende huurcontract tussen de gemeente en het Witte Theater. Slim gespeeld door Klein Ovink, die daarmee ver onder de marktprijs mocht gaan huren. Dat hadden Mellies en De Pagter ook wel gewild, maar zij kregen het theater niet voor zo’n koopje aangeboden.

Onbehagen
“Dit was de ideale kans voor een snelle doorstart”, aldus de wethouder. De meeste raadsleden zetten echter vraagtekens bij zijn handelswijze, zo bleek tijdens de door Velsen Lokaal aangevraagde sessievergadering. Volgens de VVD moet hij beter zijn best doen om het raadsbrede onbehagen weg te nemen.

Meer over deze raadssessie en de drie andere sessies van donderdag 11 september vanaf zaterdag in onze TV-reportage.