Blauwalg-alarm voor Spaarnwoude

Blauwalg-alarm voor Spaarnwoude
Foto: Flickr/Robbert Michel

De Provincie Noord-Holland waarschuwt zwemmers voor blauwalg in Spaarnwoude. De waarschuwing geldt voor De Watergeus en het naaktstrand.

Blauwalgen kunnen giftig zijn en in de zomer voor veel overlast zorgen. Zwemwaarschuwingen, stank en massale vissterfte kunnen het gevolg zijn.

Geen verbod
De verschijnselen van vergiftiging door blauwalgen worden meestal twaalf uur na het zwemmen zichtbaar. De symptomen zijn uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen.

Als voor een zwemplek een waarschuwing geldt, wil dat zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. Er mag wel gezwommen worden, maar jonge kinderen en ouderen – die het meest kwetsbaar zijn – kunnen beter een andere zwemplek kiezen.

[gss ids=”6127″]