Kermis IJmuiden: Noodbevel lag klaar

Kermis IJmuiden: Noodbevel lag klaar
De kermis in IJmuiden was het decor van een grimmige bevolkingsrel. Beeld: Screenshot van YouTubefilm RTV-NH

De gemeente Velsen vreesde afgelopen vrijdag een grote botsing tussen bevolkingsgroepen op de kermis aan het Kennemerplein in IJmuiden.

Dat blijkt uit een brief die het College van Burgemeester en Wethouders vandaag stuurt aan de gemeenteraad. Volgens de gemeente was er vrijdag een groep van ongeveer honderd agressieve personen na een oproep op Facebook richting de kermis gekomen.

“In overleg met de politie heeft de locoburgemeester besloten de kermis door te laten gaan en bij acuut gevaar direct in te grijpen middels een noodbevel ex art. 175 Gemeentewet,” schrijft de gemeente “Door politie zijn extra eenheden ingezet die de situatie wisten te de-escaleren.”

Een noodbevel kan worden ingezet bij ernstige wanordelijkheden, rampen en zware ongevallen en geeft de burgemeester het recht om alle maatregelen te nemen om problemen te voorkomen. Rond het weekend ontstond een grimmige sfeer op de kermis op het Kennemerplein in IJmuiden. Marokkaanse jongeren zouden volgens kermisexploitanten klanten en bezoekers ‘terroriseren’. Sommige IJmuidenaren kwamen verhaal halen en schreeuwde ‘minder, minder’ over het kermisterrein.

Lees ook: Politie over kermis: het waren niet alleen Marokkanen