Lezing over de februari-staking in de Centrale Bibliotheek

Lezing over de februari-staking in de Centrale Bibliotheek
Archieffoto Bibliotheek Velsen

Historicus Bas von Benda-Beckmann geeft om 26 februari om 19.30 uur een lezing over de Februari-staking in de Centrale Bibliotheek.

Er zijn veel mensen geweest uit Velsen die zich aansloten bij het verzet. Tijdens de Februaristaking in 1941 werd er onder andere gestaakt bij de Hoogovens en andere Velsense bedrijven. Arbeiders keerden zich tegen de jodenvervolging en de Duitse bezetting in het algemeen.

In zijn lezing zal Bas von Benda-Beckmann ook ingaan op de collaboratie in Velsen. De Duitsers hadden veel bouwplannen, want IJmuiden was een belangrijk strategisch punt in de verdediging van de westkust. Veel aannemers en arbeiders uit IJmuiden zagen kansen liggen in het “Festungsgebiet” . De druk tot aanpassing en collaboratie was groot. Burgmeester Menzo Kwint was een gevreesde NSB’er, de rol van de Velsense politie was omstreden.