Stadsschouwburg Velsen presenteert uitgebreid seizoen vanuit Haventheater

Stadsschouwburg Velsen presenteert uitgebreid seizoen vanuit Haventheater
Kiki Schippers © Anne van Zantwijk

Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen sluit op 1 augustus de deuren voor een grote verbouwing. Het theater aan de Groeneweg krijgt een extra theaterzaal, een aparte filmzaal, een theatercafé en drie dans- en muziekstudio’s. In de tussentijd kunnen theater- en filmliefhebbers terecht in het tijdelijke Haventheater IJmuiden.

Theater- en filmliefhebbers hoeven gelukkig niets te missen tijdens de verbouwing van de Stadsschouwburg. Dit najaar opent het Haventheater IJmuiden, een vervangend theater in het voormalige Tenniscentrum IJmuiden. De grote sporthal wordt omgetoverd tot een sfeervol theater voor ruim 650 bezoekers.

De verhuizing
Tijdens radioprogramma Helden van Velsen vertelt Jacob Bron, creatief directeur van de schouwburg, over de verhuizing. De schouwburg zal twee seizoenen vanuit het Haventheater draaien, tot het najaar van 2026. Het theater wordt opgebouwd in een grote hal op de Dokweg.

Er komt heel wat kijken bij het verbouwen van een tennishal tot een theater, zo legt Bron uit. Zo worden er grote geluidsabsorberende wanden ingezet zodat de omgeving geen geluidsoverlast zal hebben. De originele stoelen van de stadsschouwburg verhuizen mee, er wordt een mooie tribune opgebouwd in een soort halve cirkel. Ook wordt er een breed podium opgebouwd van maximaal 30 meter.

Toch zijn er ook beperkingen. Bron vertelt dat er geen hijsinstallaties mogelijk zijn in de hal, daarom moest er per productie afgewogen moest worden wat wel en niet kan met de middelen die ze hebben.

Luister hieronder de volledige toelichting van Jacob Bron hier terug

Seizoen 2024-2025
Het nieuwe theaterseizoen 2024-2025 is deze week bekendgemaakt via de website van Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen. Een van de hoogtepunten is de grote kerstshow van cabaretdiva Brigitte Kaandorp, die exclusief in het Haventheater te zien zal zijn van eind oktober tot en met december.

Daarnaast staan er optredens gepland van bekende cabaretiers zoals Daniël Arends, Peter Heerschop & Viggo Waas, en muzikale acts zoals Karin Bloemen en Jandino. Ook zijn er tribute acts van onder andere Elton John en ABBA.

Film in het Haventheater
Naast professioneel theater brengt Stadsschouwburg & Filmtheater ook de filmprogrammering in het Haventheater onder. In de vertrouwde en sfeervolle omgeving zoals filmbezoekers die kennen. Ook een groot aantal Velsense lokale makers presenteren hun jaarlijkse uitvoeringen in het Haventheater.

De kaartverkoop voor het nieuwe seizoen start op 11 juli om 12.00 uur via stadsschouwburgvelsen.nl. Haventheater IJmuiden is gevestigd aan de Dokweg 43.