“Openbare toiletten genoeg”, zegt Velsen

“Openbare toiletten genoeg”, zegt Velsen
© Pixabay

Binnen elke 500 meter een openbaar toilet, op plekken waar meer dan 2.000 voetgangers komen – dat is de norm van de Hoge Nood-app. Velsen voldoet daar bijna aan, zegt het college.

In Velsen zijn maar 5 openbare toiletten: één in IJmuiden en vier in Spaarnwoude. Andere toiletten zitten ‘naast horeca’, die ‘s avonds en in het weekend vaak gesloten zijn. Dat schreven D66, Liberaal Blauw, ChristenUnie, Forza! IJmond en LGV aan het college, in juni 2023. Ze vroegen om een plan om het aantal toiletten uit te breiden en de toiletten die er al zijn, te behouden en te beheren. Velsen geeft nu antwoord.

Vier stappen gezet

1. In een groot deel van de gemeente voldoet Velsen aan de norm van de HogeNood-app. Bij het collegebericht staat (achteraan) een kaartje. Collegebericht+toiletmotie (raadsinformatie.nl)

2. Velsen heeft aan ‘verschillende netwerkorganisaties’ gevraagd om zich aan te sluiten bij die app; daardoor zijn er ‘enkele toiletten’ toegevoegd. Waar precies, staat er niet bij.

3. Aansluiting bij de HogeNood-app is een goede zaak, zegt Velsen. Als ze de toiletten in hun eigen gebouwen en die van (gesubsidieerde) samenwerkingspartners openstellen, zijn ze weer deel van de oplossing voor het probleem van winkelende mensen, al of niet met een zwakke blaas.

4. Velsen beheert twee openbare toiletten: één in de Engelmundusstraat, dat je kunt gebruiken als je 50 cent betaalt. Helaas is dat toilet niet altijd in gebruik door vandalisme. Het andere staat in park Velserbeek, naast de pierenbadjes.

Velsen concludeert dat ze voldoet aan de HogeNood-app. Uit het college-bericht spreekt geen grote ambitie uit voor voetgangers die komen winkelen of voor recreatie naar Velsen komen. De nood is kennelijk nog niet hoog genoeg.