Buitenplaats Beeckestijn: Dag van het kasteel

Buitenplaats Beeckestijn: Dag van het kasteel

Wij gaan iedere dag aan tafel om te eten. Hoe deden de bewoners van buitenplaatsen en kastelen dat in de 16e tot 18e eeuw? Dit ontdekt u tijdens de Dag van het Kasteel op maandag 20 mei. Hierbij worden kastelen en buitenplaatsen in de schijnwerpers gezet. Dit jaar is het thema ‘Aan tafel!’. Met een speciale rondleiding op Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-zuid leert u meer over de eetgewoontes in die tijd.  

De grote 18e eeuws buitens is één van de weinige die in zijn geheel bewaard is gebleven. Rijke Amsterdammers brachten hun zomermaanden door op de imposante buitenplaats aan de rand van de Kennemerduinen. Het sociale leven van de stad ging hier door. Op de buitenplaats was er genoeg ruimte om gasten te ontvangen, spelletjes te doen en heerlijk te dineren.

Wat voor gerechten kwamen op tafel en hoe werden ze klaargemaakt? Werd dit door een kok gemaakt? Hoe werd de tafel door de eeuwen heen gedekt? Hoe waren de tafelmanieren? U hoort er alles over tijdens een tweetal speciale rondleidingen.  

De rondleiding duurt een uur. U wandelt door de marmeren gang met prachtig stucwerk. Ook kunt u de schilderijen en uitbundige gedekte tafel bewonderen, en vergeet als laatst niet om aan te schuiven in de historische keuken.

Na afloop kunt u nog een kijkje nemen in de historiche noordelijke kruidentuin en de ijskelder op het terein. Zij speelden een belangrijke rol bij de voorbereidingen voor de uitbundige diners.

De rondleidingen starten maandag 20 mei om twaalf uur en twee uur. De tickets zijn zeven euro en verkrijgbaar via hendrickdekeyser.nl.