Open dag bij de Zandhaas vanwege Nationale Molendag

Open dag bij de Zandhaas vanwege Nationale Molendag

Op 11 en 12 mei 2024 is het weer Nationale Molendag. Het gilde van (vrijwillige) molenaars en de Vereniging De Hollandsche Molen organiseren deze dag samen met steun van de VriendenLoterij. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen. Ook bij de Zandhaas in Santpoort is er van alles te doen op zaterdag 11 mei.

Molenaars en molengidsen staan overal in Nederland klaar om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse monument. De geuren, geluiden en indrukwekkende oude techniek in een molen is voor iedereen een belevenis. Dit weekend is een uitgelezen kans om de molen van binnen te bekijken en te genieten van de oer-Hollandse levende monumenten. Op nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden.

Korenmolen de Zandhaas in Santpoort-Noord opent haar deuren tussen 10 uur en 17 uur. Het monument, gebouwd in 1779, kan uitgebreid van binnen bekeken worden. De molenaar zal demonstraties geven en het verhaal van deze molen vertellen. Maar ook kan men genieten van poffertjes en versie koffie van lokale koffiebranders. Verder zijn een lokale papier en keramiekmaker en een imker aanwezig. Eind van de middag is er bovendien de voorstelling ‘Verhalen van de wind.’

Verhalen van de wind
Dit jaar is de eerste editie van ‘Verhalen van de wind’. Hierbij brengen muziek, spoken word, beeld en geluid de verhalen van de molenaarscultuur tot leven. Ook worden er kinderworkshops georganiseerd die storytelling en maakopdrachten combineren. Verhalen van de wind prikkelt je zintuigen en nodigt je uit om op een frisse en avontuurlijke manier in de molenaarscultuur te duiken. Je kunt dit evenement bijwonen bij molen de Zandhaas, maar ook bij andere molens.

Meer informatie over de openstelling van de Zandhaas vind je hier. Tickets en informatie over verhalen van de wind hier.