Beethoven opus 111 en Klezmer Bevrijdingsdagconcert

Beethoven opus 111 en Klezmer Bevrijdingsdagconcert
The Klezmer Society

Dit weekend weer mooie concerten bij ‘t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord.

Patrick Hopper
Op vrijdag 3 mei om 20.00 uur vervolgt de pianist Patrick Hopper in ‘t Mosterdzaadje zijn serie over het werk en leven van Beethoven. Op het programma dit concert twee sonates in dezelfde toonsoort die bijna een kwart eeuw in leeftijd verschillen: de beroemde Sonate ‘Pathétique’ Op. 13 en de laatste sonate die Beethoven ooit voor piano schreef, Op. 111. Daartussen speelt hij nog de Sonate in Fis Op. 78.

Een mooie mix van vroeg, middel en laat. Maar Beethoven blijft natuurlijk altijd Beethoven. Een toelichting daarover geeft Patrick Hopper tijdens het concert. En behalve zijn briljante spel zijn ook de verhalen niet te versmaden. Een concert vol beloftes. 

The Klezmer Society
Op zondag 5 mei om 15.00 uur is The Klezmer Society met hun nieuwe programma ‘Dos Klezmer Shifl’ te gast in ‘t Mosterdzaadje. Het ensemble bestaat uit Iefke Wang – viool en poykenist, Eva van de Poll – cello, Elianne van Ee – accordeon en zang, Bert Vos – viool.

In dit gloednieuwe klezmer-programma zitten traditionele stukken, maar ook nieuw geschreven werken. Spannende eigen composities worden op een geraffineerde manier gecombineerd met de beeldschone melodieën uit de shtetls: de Joodse Anatevka-dorpjes uit het oude Oost-Europa. In haar 10-jarig bestaan, boekte het ensemble grote successen op binnen- en buitenlandse concertpodia. Accordeoniste en zangeres Elianne van Ee zingt een aantal prachtige Jiddische liedjes. Het titelstuk ‘Dos Klezmer Shifl’ is een werk bestaande uit bijdrages van alle bandleden. Een schat van klezmer melodieën komt van de Oekraïense musicoloog Beregovski, aan wie een ode wordt gebracht in de vorm van een suite.

Bij The Klezmer Society trekken heimwee en geluk samen op. Het resultaat is diepgaande en feestelijke muziek met als afscheid het ontroerend mooie lied Zay Gezunt.

‘t Mosterdzaadje,Kerkweg 29, Santpoort-Noord 023-5378625 www.mosterdzaadje.nl
Half uur voor aanvang is de deur open. Toegang vrij, na afloop collecte met richtlijn €10