Stadsschouwburg: nieuw én vertrouwd

Stadsschouwburg: nieuw én vertrouwd

De stadsschouwburg van Velsen wordt vernieuwd. Er komt een heel nieuw gebouw, maar het ‘oude’ gebouw uit de jaren ’30 van de vorige eeuw komt ook een beetje terug, legde Jacob Bron uit aan de Vrienden van de Stadsschouwburg.

De Vrienden van de Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen werden op donderdag 25 april bijgepraat over de nieuwbouwplannen. Jacob Bron, artistiek directeur, laat dat – na een filmvoorstelling, soep & broodjes – zien aan de hand van prachtige tekeningen van de architect, Sjim van Beijsterveldt van bureau Bedaux de Brouwer uit Tilburg.

Volg het rode vrouwtje
De serie tekeningen volgt een klein, rood vrouwenfiguurtje, dat eerst buiten om de gebouwen heen loopt en daarna naar binnen gaat. Vanuit de grote foyer, waar ook de balie en de garderobe zijn, gaat ze de trap op naar boven. Daar is de nieuwbouw, met een ‘vlakke vloer’-theaterzaal (denk aan de zaal in het voormalige Witte Theater), en een filmzaal. Op die filmzaal worden drie dansstudio’s gestapeld, waar ook kleine voorstellingen kunnen worden gegeven.
Een gebouw dat voelt als ‘thuis’, maar waar wel veel meer ruimte is, waar veel meer mogelijkheden zijn voor verschillende activiteiten, vertelt Jacob Bron, en veel verschillende bezoekers iets van hun gading zullen vinden.

De jaren ’30
De architect was erg gecharmeerd van het oorspronkelijke Rex Theater uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Door de luifel boven de ingang, de grote ramen daarnaast én een rond raam in de zijmuur terug te brengen, zien we straks weer iets van dat oude gebouw terug.

Planning
Op 1 augustus moet het huidige gebouw leeg zijn. Dan beginnen de voorbereidingen van de bouw, die in maart/april 2025 van start gaan. Als het goed gaat, gaat de nieuwe schouwburg in september 2026 weer open. In de tussentijd kunnen we terecht in de voormalige tennishal aan de Dokweg in IJmuiden, die vanaf nu al geschikt gemaakt wordt voor alle voorstellingen. Het huidige gebouw wordt eind juli feestelijk afgesloten.

Haventheater IJmuiden
Dat gevarieerde programma krijgen de aanwezigen al een beetje te zien: een kort overzicht van de ingeplande voorstellingen. Alles zit er bij: kleine, onbekende groepen acteurs, maar ook bekende namen als Karin Bloemen en Jamai. En vooral Brigitte Kaandorp. Zij gaat in het Haventheater IJmuiden een hele serie voorstellingen doen. Jacob Bron heeft er veel zin in, en wij kunnen ook niet wachten!