Redders op zee in IJmuiden

Redders op zee in IJmuiden

In de loodsenzaal van het IJmuider Zee- en Havenmuseum schittert een gloednieuwe expositie: “Redders op Zee in IJmuiden”. Deze bijzondere tentoonstelling sluit naadloos aan bij de landelijke viering van 200 jaar KNRM.

Maritieme musea door het hele land besteden aandacht aan dit historische jubileum, en natuurlijk doet IJmuiden mee. Hier, waar de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) sinds de opening van het Noordzeekanaal een belangrijke post heeft, komt de geschiedenis van de redders op zee tot leven.

Een rijke historie
In 1876 werd de allereerste roeireddingboot aan de noordzijde van het kanaal gestationeerd, en IJmuiden groeide uit tot een thuishaven voor deze heldhaftige boten. De legendarische reddingboot Neeltje Jacoba kende hier haar thuisbasis. Tegenwoordig liggen de reddingsvaartuigen van de KNRM in IJmuiden klaar in de vissershaven. De reddingboot Johanna Louisa, sinds 1968 operationeel, de snelle (34 knopen) reddingboot Koos van Messel, en de Nh1816 zijn hier paraat om levens te redden.

Een duik in het Verleden
De expositie biedt een boeiend overzicht van het KNRM-station IJmuiden, de reddingsboten, en de dappere redders van toen en nu. Bezoekers kunnen zich vergapen aan historische foto’s, films en gedetailleerde reddingbootmodellen. Maar het hoogtepunt is de authentieke strandkar van de Zuid-Hollandse Redding Maatschappij (ZHNRM). Hierin is een maquette te bewonderen die laat zien hoe vroeger strandreddingen werden uitgevoerd met behulp van een lijnmortier, wippertoestel en mechanische schijnwerpers. De oude mechanische schijnwerper kan zelfs met voldoende spierkracht weer stralen.

Ontroerende Verhalen
Bijzondere reddingsverhalen komen met beeld en geluid tot leven. Denk aan de heroïsche reddingen van de SS. Salento en de indrukwekkende actie waarbij de fotograaf van Flying Focus gered werd. Deze verhalen zullen ook de huidige redders niet snel vergeten.

Opening en praktische Informatie
De expositie werd op vrijdag 19 april feestelijk geopend door Peter van de Meerakker, voorzitter van KNRM-reddingstation IJmuiden en algemeen directeur van Zeehaven IJmuiden. Je kunt deze bijzondere tentoonstelling bewonderen tot en met 17 november 2024.

Het museum is geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
In de meivakantie is het museum (extra) geopend van dinsdag tot en met zondagmiddag.
Op zaterdag 27 april (Koningsdag) is het museum gesloten.
Voor actuele informatie en toegangsprijzen kun je terecht op de website van het museum, zeehavenmuseum.nl. De Museumkaart is geldig. Het adres van het museum is Havenkade 55, IJmuiden