Code geel wegens zware windstoten

Code geel wegens zware windstoten
Archieffoto storm op zee © Ton van Steijn

Vanaf 14:00 uur vandaag is het code geel in heel Noord-Holland. Dit komt door zware windstoten. Windstoten kunnen tot de 90 kilometer per uur bereiken. Het KNMI vraagt mensen om alert te zijn. Rond 17:00 zal de storm weer langzaam gaan liggen en zal KNMI mogelijk weer code groen aankondigen.

Wat houdt deze kleurcode precies in?

Het KNMI heeft al jaren het kleurensysteem zoals dat nu is, maar hoe werkt dit precies en wat moet je doen bij deze code geel? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Code geel

Code geel is voornamelijk een waarschuwing, een oproep om alert te zijn voor vallende takken, dakpannen of plantenpotten. Zorg ook dat tuinmeubels vast worden gezet en afval bakken niet kunnen wegwaaien. En volg advies van de brandweer op bij eventuele stormschade. Probeer ook rekening te houden met de storm in het verkeer. Let op fietsers die minder makkelijk fietsen of lege vrachtwagens die om zouden kunnen kiepen.

Code oranje

Code oranje is al een serieuze waarschuwing. Bereid je goed voor op kapot gewaaide takken of dakpannen en haal tuinmeubels voor de storm naar binnen. Vermijd bossen en ga alleen de weg op als dit echt nodig is.

Code rood

‘’Blijf binnen’’ is de oproep van het KNMI. Grote kans voor schade aan huizen, gebouwen en voertuigen. Vermijd bossen. En zorg dat je de weg niet op gaat als dat niet noodzakelijk is. Het openbaar vervoer en vluchten zullen grotendeels geannuleerd zijn. Houd hier rekening mee