Bibliotheek bomvol nieuwe exposities

Bibliotheek bomvol nieuwe exposities
© RTV Seaport

De bibliotheek IJmuiden heeft vanaf 8 april weer 2 nieuwe exposities. Vanaf deze maandag zijn de werken van Carla de Vries en Hans van der Spek te bewonderen aan de muren.

Hans van der spek

Als voormalig vuurtorenwachter en vrijwilliger op de reddingboot heeft Hans een diepgaande verbondenheid met de zee en haar bakens.

Zijn passie voor maritieme fotografie begon in 1958 met een bescheiden boxcamera, en groeide uit tot een levenslange toewijding aan het vastleggen van de schoonheid en betekenis van vuurtorens, zowel nationaal als internationaal.

De expositie biedt een zeldzame inkijk in de wereld van vuurtorens, vastgelegd door de lens van een man die ze niet alleen vanaf de kust, maar ook vanuit de hoogte van de zee heeft aanschouwd. Van der Spek’s werk omvat technische precisie en artistieke visie, waardoor elke foto een verhaal vertelt van navigatie, veiligheid en avontuur. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is een adembenemende afbeelding van de vuurtoren van ‘Lindesnes’ in het uiterste zuiden van Noorwegen, een monument van navigatie dat al eeuwenlang zeelieden de weg wijst.

De expositie zal plaatsvinden in Bibliotheek IJmuiden en is toegankelijk tijdens de openingsuren van 8 april tot 20 mei.

Carla de Vries

Gedurende haar artistieke ontwikkeling heeft Carla de Vries verschillende technieken verkend, van aquarelverf tot acrylverf, en heeft ze zelfs haar talent uitgebreid naar het werken met papier-maché. Na haar kaderopleiding Creatieve Handvaardigheid (Crejat), begon ze in 2000 met schilderen, wat een keerpunt markeerde in haar artistieke reis.

Een nieuwe activiteit is het maken van grafiek, zoals zeefdrukken, linoleumprints en cyanotypie-collages. Dat zijn fotografische blauwdrukken, die gemaakt worden met behulp van zonlicht. Deze kunstwerken zijn van een kleiner formaat en passen dan ook prima in de vitrines van de bibliotheek in IJmuiden.

Beide exposities zijn van 8 april tot en met 16 mei te bewonderen tijdens openingstijden in de bibliotheek in IJmuiden.