Veiligheid in IJmuiden en Velsen-Noord

Veiligheid in IJmuiden en Velsen-Noord
© Pixabay

Velsen-Noord en een groot deel van IJmuiden zijn zogeheten ‘veiligheidsrisicogebieden’, na explosies en een dodelijke schietpartij. Preventief fouilleren en cameratoezicht moeten helpen. Lees de stand van zaken.

Cameratoezicht

In december 2023 besloot burgemeester Frank Dales tot drie maanden cameratoezicht op vier plekken in IJmuiden: op het Dudokplein, Plein 1945, bij de Vomar aan het Kennemerplein en aan de Lange Nieuwstraat. Die termijn liep nu af en na advies van de politie besloot de burgemeester dat de eerste twee camera’s blijven hangen, die van het Kennemerplein gaat naar de Kennemerlaan (kruising Grahamstraat) en die op de Lange Nieuwstraat verdwijnt. Ze moeten hangen ‘daar waar het helpt om criminelen op te sporen’, zegt de burgemeester. Dit besluit is ook weer drie maanden geldig, tot 21 juni. De beelden van de camera’s mogen maximaal 4 weken worden bewaard.

Zichtbaar preventief fouilleren

Velsen-Noord en een groot deel van IJmuiden zijn vanaf 22 januari tot 1 augustus Veiligheidsrisicogebied. Op vrijdag 22 maart was er een grote fouilleeractie aan het Pontplein: 300 personen en 175 voertuigen werden gecontroleerd op wapens. Ook in Velsen-Noord werd gefouilleerd: 117 personen en 66 voertuigen. De politie vond negen messen, een taser, een schaar, een schroevendraaier en een bivakmuts.

Instagrambeelden

Op Instagram is de burgemeester te zien, en een aantal agenten die preventief fouilleren. Dales legt uit waarom dat gebeurt – zie hierboven. Het fouilleren gebeurt bewust op een zichtbare plaats. Zo kunnen de inwoners van Velsen zien dat gemeente en politie samen hard aan het werk zijn tegen drugscriminelen die ‘elkaar de tent uitvechten’. Een van de agenten vertelt, dat ze meestal messen vinden – zoals stanleymessen, maar ook een wapenstok en een machete (soort kapmes). Ook de agent denkt, dat hun aanwezigheid de burger zich veiliger doet voelen.

Met dank aan de IJmuider Courant voor hun artikelen over dit onderwerp.