Iconen in oud-katholieke kerk IJmuiden

Iconen in oud-katholieke kerk IJmuiden
foto aangeleverd

De vereniging van het hemelse en het aardse, het geestelijke en het stoffelijke – dát zijn iconen. Van oorsprong op hout geschilderd in Byzantium. Een hedendaagse variant is vanaf nu te zien in de oud-katholieke kerk in IJmuiden.

Al sinds november zijn de prachtige iconen van schilderes Corrie Woudenberg uit Twisk weer in de oud-katholieke kerk te IJmuiden te zien. Alleen – in de kersttijd was het heel moeilijk om ze te bekijken, omdat de straten rondom de kerk open lagen voor werkzaamheden. Gelukkig is dat nu voorbij, en is de kerk zoals gewoonlijk weer elke zaterdag tussen 2 en 4 uur ‘s middags open voor iedereen. Of u nu naar de iconen komt kijken, voor gebed, om een kaarsje op te steken of gewoon even de stilte te ervaren van de gewijde ruimte.

De iconen zijn achter in de kerk opgesteld en ook te bekijken bij de eucharistievieringen, iedere zondag om 10:00 uur en iedere woensdag om 9:30 uur.

Muzikale afsluiting op zondag 5 mei 10 uur

Op zondag 5 mei, de dag waarop de Oosters-Orthodoxe christenen Pasen vieren, wordt de tentoonstelling afgesloten met een optreden van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor. Zij zingen in de plechtige eucharistieviering om 10:00 uur de gezangen van het Orthodoxe Paasfeest.

Wat zijn iconen?

Iconen zijn schilderingen op houten panelen met afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods, heiligen en gebeurtenissen uit de bijbelse boeken. Ze zijn een heel oude en authentieke wijze van lofprijzing binnen de byzantijnse liturgie. En ze zijn gebaseerd op het geloof in de realiteit van de liturgische symboliek: het geestelijke wordt tot een zichtbare vorm gebracht, zodat het hemelse en het aardse, het geestelijke en het stoffelijke daarin zijn verenigd. Iconen zijn onlosmakelijk verbonden met het kerkelijke en spirituele leven van oosters-orthodoxe kerken en hun gelovigen.


Toegang is vrij, iedereen is welkom
Toegang tot de kerk tijdens kerkopenstelling en bij eucharistievieringen is vrij en iedereen is welkom. Adres van de oud-katholieke kerk is Kon. Wilhelminakade 119 te IJmuiden.