Soul en R&B Top 40 op RTV Seaport

Soul en R&B Top 40 op RTV Seaport

Op dinsdagavond 5 maart 2024 kan je van 19.00 tot 23.00 uur presenteren Richard van Dorp en Chris Schrijver de Soul en R&B Top 40 bij RTV Seaport. Luister mee via 107,8 FM 

Rhythm and Blues is ontstaan in de Afro-Amerikaanse cultuur en is een muziekgenre dat invloeden bevat uit Blues, Jazz en Gospel. Op zijn beurt leidde de Rhythm and Blues mede tot het ontstaan van de Soul muziek.

Rhythm and Blues wordt tegenwoordig afgekort als R&B gebruikt voor Afto-Amerikaanse popmuziek in het algemeen. Moderne R&B, een muziekstijl die is ontstaan na het disco tijdperk in de jaren 80’ en begin jaren 90’, wordt ook wel het hedendaagse R&B genoemd.De  hedendaagse R&B is een muziekgenre dat bestaat uit een combinatie van de muzikale elementen van Soul, Funk en Hiphop.  

Soul ontstond in de jaren 50’ en 60’ in de Verenigde Staten, die sterk beinvloed was door Gospelmuziek. Omdat Jazz en Rhythm and Blues gezien werden als muziek van de duivel, kozen de zwarte artieseten een benaming die naar relegie verwees.

Platenmaatschappij Atlantic Records leverde een belangrijke bijdrage aan het ontstaan en de ontwikkeling van Soul met artiesten als The Drifters en Aretha Franklin. Het platenlabel Stax Records vertegenwoordigde weer de typerende Memphis Soul met artiesten als Otis Redding, Carla Thomas en Wilson Pickett.

Maar de allergrootste was Motown Records die alle grootheden als Diana Ross & The Supremes, The Miracles, The Temptations, Michael Jackson, Jackson 5, Stevie Wonder, The Trammps, Earth, Wind & Fire en Lou Rawls onder contract had.