Films over staalgeschiedenis in Hoogovensmuseum

Films over staalgeschiedenis in Hoogovensmuseum

Het Hoogovensmuseum biedt niet alleen een unieke samenvatting van de staalgeschiedenis van de IJmond, maar vertoont ook een boeiende filmcollectie. Naast de indrukwekkende tijdlijn die meer dan een eeuw staalmaken in deze regio belicht, kunnen bezoekers genieten van diverse films.

Bezoekers kunnen terugkijken naar oude bedrijfsfilms, journaals en zelfs een film waarin Donald Duck als staalmaker optreedt. De bezoekers hebben hierbij inspraak: ze kunnen kiezen welke films ze willen zien. De films worden gedraaid tijdens de reguliere openingstijden van het museum, van 10.30 tot 15.30 uur, met de laatste toegang om 15.00 uur.

Maar er is meer! Naast de historische context van het staalmaken, toont het museum ook het hedendaagse staalproductieproces. Bezoekers kunnen daarnaast de nieuwe exposities van MEKOG, CEMIJ en DCTS bewonderen. Hoewel MEKOG volledig uit IJmuiden is verdwenen, zijn CEMIJ (producent van Hoogovencement) en DCTS (internationaal ingenieursbureau Danieli-Corus) nog steeds actief. Drie informatiezuilen vertellen het verhaal van deze drie firma’s die ooit binnen Hoogovens hun oorsprong vonden en later zelfstandig verder gingen.

Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen op het spoor. De modelspoorbaan in het museum is verder uitgebreid. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een grote treinententoonstelling, waarin al het oude spoorwegmateriaal in miniatuur wordt vertoond. Dit materiaal is in bruikleen van de Stichting Doorreis.

Het Hoogovensmuseum, gevestigd in het oude bad- en kleedlokaal van de Mobiele Vaklieden, biedt een unieke kijk op de honderdjarige geschiedenis van het staalbedrijf in IJmuiden. Bezoekers zijn van harte welkom op woensdag, zaterdag en zondag. Meer informatie is te vinden op de website: www.hoogovensmuseum.nl

Bekijk hier de rondleiding in het Hoogovensmuseum die RTV Seaport recentelijk kreeg.