Duurzame schouwburg en bibliotheek met subsidie van het Rijk

Duurzame schouwburg en bibliotheek met subsidie van het Rijk

De Stadsschouwburg wordt door de verbouwing veel energiezuiniger. Dat geldt ook voor de bibliotheek aan het Maan Bastion en voor de Stichting Buitengewoon aan de Galle Promenade. Het Rijk geeft daar ruim 3 miljoen subsidie voor.

Het bibliotheekpand aan het Maan Bastion en het pand van de Stichting Buitengewoon aan de Galle Promenade worden samen een nieuwe ‘multifunctionele accommodatie’ – oftewel, een ruimte waar je allerlei verschillende dingen kunt doen. Ook stichting Welzijn krijgt er bijvoorbeeld een plek. Omdat beide panden veel duurzamer zullen worden, deed Velsen een beroep op een subsidie van het Rijk die daarvoor bestemd is. En dat is gelukt. Voor het Maan Bastion krijgt de gemeente ruim 700.000 euro en voor de Galle Promenade ruim 300.000 euro.

Schouwburg krijgt ook subsidie

De stadsschouwburg van Velsen wordt ook verbouwd (start augustus 2024). Behalve dat het pand wordt vergroot, wordt het huidige pand ook veel energiezuiniger gemaakt. Ook daar is subsidie van het Rijk voor gekomen: ruim 2 miljoen euro.

Vooraf en achteraf verantwoording afleggen

Velsen moest vooraf aantonen dat de maatregelen echt tot verduurzaming leiden. Dat lukte goed; op alle punten scoorden de aanvragen een ruime voldoende. Achteraf moet Velsen ook verantwoording afleggen over de bestede subsidie.