Waarom heeft Velsen drie kerken met de naam Engelmundus?

Waarom heeft Velsen drie kerken met de naam Engelmundus?
©RTV Seaport Fred Schweitzer

Netty Struijs

Tijdens het live radioprogramma Helden van Velsen donderdag 18 januari was Fred Schweitzer te gast in de radiostudio van RTV Seaport. Schweitzer, geboren en opgegroeid in Velsen-Noord, is amateur historicus en weet veel over de geschiedenis van Velsen.

Zijn  interesse in geschiedenis werd gewekt tijdens zijn lagere schoolperiode. Oude schoolplaten en de Bijbelse verhalen trokken zijn aandacht. Maar zijn eerste onderzoek was het uitzoeken van de stamboom van zijn familie, dat uiteindelijk uitmondde in interesse naar de geschiedenis van Midden Kennemerland tijdens de vroege en late Middeleeuwen van 600 tot ongeveer 1600.

Tijdens het interview komt ook de heilige Engelmundus langs, die volgens Schweitzer niet uit de 15e eeuw stamt. Hij legt uit hoe hij samen met zijn collega historicus Jan Morren tot de conclusie komt dat de heilige Engelmundus uit de 10e eeuw stamt. Verder beantwoordt hij de vraag hoe het komt dat er in Velsen drie kerken zijn van verschillende geloofsgenootschappen met naam Engelmundus.  

In bijgaand geluidsfragment is het hele interview met Fred Schweitzer te beluisteren.