Radioprogramma Dijkstra & Evenblij zondag live vanaf Ocean Majesty Velsen

Radioprogramma Dijkstra & Evenblij zondag live vanaf Ocean Majesty Velsen

Van de redactie
Het NPO Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke zendt aanstaande zondagavond uit vanaf een bijzondere plek: de Ocean Majesty. Dit cruiseschip wordt sinds enkele maanden gebruikt voor de opvang van driehonderd asielzoekers in Velsen-Noord.

Presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij praten daar met bewoners van deze opvanglocatie. Zij zijn gevlucht uit onder meer Syrië en Iran en hebben in Nederland asiel aangevraagd. Door een gebrek aan opvangplaatsen worden noodlocaties als cruiseschepen ingezet.

Ook doen medewerkers van het COA hun verhaal. Hoe leiden zij de opvang van de asielzoekers in goede banen? Wat komt erbij kijken als er bijna 180 nieuwe bewoners op het schip ondergebracht moeten worden?

Journalist Saber Perzad vluchtte in 2019 uit Afghanistan uit angst voor de gewelddadige Taliban die later de macht in het land zouden overnemen. Saber doet er alles aan om zijn oude beroep in Nederland uit te oefenen.

En er speelt meer in de regio-IJmond. Daar gaan stemmen op om de kooksfabrieken van Tata Steel zo snel mogelijk te sluiten. Maar Stephanie Dumoulin wil daar niet op wachten, zij is van plan te verhuizen. Zij schuift aan tafel samen met Saskia Sluiter, schrijfster van het boek De staalwoestijn.

Ook is Olga Commandeur te gast. De voormalig atlete startte in 1973 bij atletiek vereniging Suomi in Velsen en schopte het tot de halve finale op de Olympische Spelen.

Zangeres Linde Schöne startte vorig jaar een traditie door in Dijkstra & Evenblij Ter Plekke tijdens de kerstuitzending liedjes van haar album ‘Kerstmis, Baby’ te zingen. Op de Ocean Majesty is ze ook van de partij om de uitzending muzikaal op te luisteren. (Onderwerpen in de uitzending zijn onder voorbehoud van wijzigingen)

De radio-uitzending is zondag 24 december, van 20.00 tot 22.00 uur en is tevolgen bij BNNVARA op NPO Radio 1 en nporadio1.nl