Schoolverzuim en school verlaten

Schoolverzuim en school verlaten
© Pixabay

In Velsen maakten iets meer dan 400 jongeren hun school niet af in het afgelopen jaar. Zij krijgen daar hulp bij, want mét een diploma of een baan kun je meer dan zonder. Het jaarverslag over 2022-2023 is net verschenen.

Het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt) helpt jongeren om hun school af te maken of aan het werk te gaan; dat waren er 266. Daarnaast zijn er nog jongeren die in een kwetsbare positie leven; 140 in totaal. Zij gaan bijvoorbeeld zonder diploma van het Praktijkonderwijs of speciaal onderwijs af. Vaak spelen ingewikkelde problemen thuis een rol. Naar hen wordt apart gekeken.

De eerste groep: 266 jongeren

Een paar cijfers: van die 266 zijn er in het afgelopen jaar 26 teruggegaan naar school, en 108 gingen aan het werk. Tien van hen worden nog begeleid, en 34 konden niet op school of werk worden geplaatst.

De andere groep: 140 jongeren

In Velsen leven 140 jongeren in een kwetsbare positie. Van hen werden er 14 teruggeleid naar school en gingen er 13 aan het werk. Er zijn er nog 90 die begeleiding krijgen en 18 jongeren konden geen plek op school of in het werk krijgen. Vijf jongeren verhuisden tijdens de begeleiding.

Aantallen nemen toe

Afgelopen jaar gingen er meer jongeren (te) vroeg van school dan daarvoor. Wel zijn de cijfers moeilijk te vergelijken, omdat er corona-maatregelen speelden.

Kijk hier voor het hele jaarverslag, en onder deze link voor de bijlage.