Energietoeslag komt in januari ‘24

Energietoeslag komt in januari ‘24
Foto: Pixabay

De energietoeslag voor 2023 van 800 euro wordt in januari uitbetaald. En er zit nog meer in het vat voor mensen met een inkomen tot 120% van de bijstand. De raad sprak erover in een sessie afgelopen donderdag, 14 december.

Mike Rijkers van D’66 en Kitty Wolfs van Velsen Lokaal blikken samen terug. Ze zijn allebei blij dat die 800 euro een maand eerder kan worden uitbetaald. (Op 3 december schreven we daar bij RTV Seaport nog over.) Wolfs: “Jammer dat de gemeenten moesten wachten tot de benodigde wetswijziging er bij het Rijk door was.” Een inspreker tijdens de sessie zei dat ook: hoe later de toeslag wordt uitbetaald, hoe groter de financiële problemen.

80% van de doelgroep bereikt

Rijkers: “In Velsen leven 4.000 huishoudens rond de grens van 120% van de bijstand. Bij de toeslag vorig jaar hebben we 80% van die doelgroep bereikt, dus 3.200 wel en 800 niet. Dat vind ik veel. Aanvragen moet makkelijker worden, met minder tekst en meer filmpjes, bijvoorbeeld.”

Hoe komt het geld bij de doelgroep?

Rijkers vindt dat al het geld – uit 2023 en 2022 – naar de doelgroep moet gaan. Dat zou 200 euro extra betekenen. Wolfs vindt dat een sympathiek idee, maar besteedt dat geld – 1 miljoen euro in totaal – liever aan een witgoedregeling én voor de inzet van energiecoaches: “Vorige keer hebben ook mensen de energietoeslag gekregen die hem niet per se nodig hadden. Mensen met spaargeld en of vermogen. Dat wil ik voorkomen. Ik wil dat het restbedrag uit 2022 naar het armoedebeleid gaat, voor mensen die het het hardst nodig hebben.”

Witgoedregeling wordt uitgezocht

De witgoedregeling houdt in dat mensen een oude energievretende koelkast of wasmachine om kunnen ruilen voor een nieuwe, die veel minder energie kost. Bijvoorbeeld met vouchers (tegoedbonnen), die ze bij lokale ondernemers inwisselen. Hoe je dat regelt, gaat de wethouder onderzoeken. Het onderwerp komt terug als hamerstuk.

Hieronder ziet u de bespreking van het onderwerp in de pauze van de sessie.