De Spaanse Burgeroorlog en Kerstgevoel in ‘t Mosterdzaadje

De Spaanse Burgeroorlog en Kerstgevoel in ‘t Mosterdzaadje
©aangeleverd

van de redactie

Op zaterdag 16 december speelt in ‘t Mosterdzaadje de pianiste Carol Ruiz Gandia (uit Barcelona. ‘Preludis a l’amic absent’ (Preludes voor de afwezige vriend) is een programma met werken van de ‘onafhankelijke componisten van Catalonië ‘ die in de Spaanse Burgeroorlog oorlog (1920-1940) te vroeg overleden, in de gevangenis belandden en om politieke redenen genegeerd werden. Hun muziek werd verstopt, ondergebracht bij familie of vrienden en pas veel jaren later ontdekt. De muziek van de onafhankelijke componisten was lang onbekend. Maar net zoals Carol Ruiz Gandia zijn steeds meer musici die de schoonheid van deze muziek uit de vergetelheid halen en werd Carol Ruiz Gandia gevraagd deze muziek in Nederland uit te voeren.

Op zondag 17 december brengen zangeres Debora Berghuijs en pianiste Elise Keep de kerstsfeer in ’t Mosterdzaadje. In de 19e eeuw ontstaat er een nieuwe kersttraditie die zich veelal in huiselijke kring afspeelt. Dat is aanleiding voor componisten van die tijd om  prachtige liederen te schrijven die allemaal het kerstgevoel uitdragen. Componisten als Strauss, Humperdinck, Fauré, Schumann, Massenet, Cornelius laten zich inspireren en schrijven nummers die veelal niet erg bekend zijn geworden. Onterecht, vinden de sopraan Debora Berghuijs en de pianiste Elise Keep. Daarom brengen zij het programma ‘Kerstgeoel met deze onbekende, maar zeker ook de bekendere liederen, om alvast in het ‘Weihnachtsgefuhl’ komen. 

Aanvang programma op beide dagen om 15.00 uur.
Toegang vrij. Collecte na afloop met richtlijn van 10 euro