Werken aan een klimaatbestendig Velsen middels hemelwaterafvoer

Werken aan een klimaatbestendig Velsen middels hemelwaterafvoer

Sabrina Koster

De Gemeente werkt aan een nieuw plan voor water, riolering en hemelwater afvoer. Het Programma Water en Riolering zal gelden van 2024 tot 2028. In het plan worden toekomstbestendige manieren van omgaan met water en groen ingezet. 

Een belangrijk onderdeel van het plan is het bouwen aan een klimaatbestendige gemeente. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het aanleggen van groene daken en het verruilen van tegels voor groene beplanting. Maar ook het vasthouden van hemelwater is een belangrijk onderdeel hiervan. Als dit op de juiste manier wordt toegepast, kan hemelwater in droge periodes beter vastgehouden worden, en in natte periodes naar speciale plekken geleid worden.

De Bie Infra gebruikt een aantal klimaatbestendige technieken in de praktijk. Hoofduitvoerder Ben Muller neemt ons mee in de technieken waarmee zij werken. We zien toepassingen bij zowel nieuwbouw bij de Hofgeest Velserbroek als bij bestaande bouw bij vernieuwingen in het PEN dorp Velsen-Noord.