Stop geweld tegen vrouwen: Orange the World

Stop geweld tegen vrouwen: Orange the World
© Orange the World

In de hele wereld zijn vrouwen slachtoffer van geweld. De actie “Orange the World” vraagt daar aandacht voor, om het geweld te stoppen. Velsen doet ook mee. Lees hier hoe, en hoe jij mee kunt doen.

Wereldwijde campagne

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Geweld tegen vrouwen en meisjes is overal: op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide (vrouwenmoord).

16 dagen van actie

De campagne is wereldwijd. Geen overbodige luxe als je bedenkt dat er in de wereld elke dag 137 vrouwen sterven door geweld. In Nederland gaat het om 8 vrouwen per dag! De campagne is altijd van 25 november – de internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Daartussen zijn er 16 dagen van actie.

Wat doet Velsen?

Een greep uit de acties:

  1. Op vrijdag 24 november om 11 uur heeft de burgemeester de vlag van Orange the World gehesen op Plein 1940-1945.
  2. De toren van de Engelmunduskerk in Velsen-Zuid wordt oranje uitgelicht in de actieperiode.
  3. Er hangen posters in het gemeentehuis, sporthallen, het zwembad en in senioren-, jongeren- en buurtcentra.
  4. De Werkgroep ‘Safe Streets’ (veilige straten) heeft onder andere op gemeentelijke sociale media een ervaringsverhaal gepost.
  5. Daarnaast hebben ze kaarten gemaakt, waarmee je aangifte kunt doen bij seksuele intimidatie of andere vormen van fysiek of verbaal geweld in de openbare ruimte.
  6. Stichting Welzijn Velsen heeft vier reeksen van vier voorlichtingslessen gekocht van het pakket ‘Liefde is …’ van Qpido. De lessen leren jongeren op school om respectvol met elkaar om te gaan, hun eigen grenzen te leren herkennen bij zichzelf en bij anderen, en die te respecteren.

Meer informatie op https://www.orangetheworld.nl/ Daar staat ook wat je zelf kunt doen om dit thema te bespreken en geweld tegen vrouwen te voorkomen.