Vier vragen over zonnepanelen op 1.200 huurhuizen in Velsen, te beginnen met Santpoort

Vier vragen over zonnepanelen op 1.200 huurhuizen in Velsen, te beginnen met Santpoort
Rzj4hRl1GUygQTDUYCV3U9IBvA%3D - nh-DALL·E 2

Thomas Jak / NH Nieuws

Woningbedrijf Velsen gaat zonnepanelen leggen op 1.200 huizen in de gemeente Velsen. Dat maakte het bedrijf deze week bekend. Wie zijn er als eerst aan de beurt, wie vallen er juist buiten de boot en welke winst leveren de zonnepanelen op?

Welke woningen krijgen als eerst zonnepanelen?
Huizen in Santpoort-Noord zijn het eerst aan de beurt. En daarna daken in de rivierenbuurt en het centrum van IJmuiden. Daarmee komt leverancier Sungevity het eerste jaar wel door, verwacht woningbedrijf Velsen: de komende vier jaar moeten er elk jaar 300 Velsense daken van zonnepanelen worden voorzien.

“En misschien gaan we daarna nog door, maar dat zien we dan wel”, laat Jeroen van den Hoorn weten. Hij is duurzaamheidsadviseur bij Woningbedrijf Velsen.

Waarom als eerst op die plekken?
Daar heeft de woningcorporatie blokken met tientallen huizen staan, wat het makkelijker maakt om er snel en veel tegelijk aan te pakken. Bovendien staan veruit de meeste van de 4.600 woningen van de woningcorporatie in IJmuiden. Dat kan je op de afbeeldingen hieronder zien, of op deze kaart van de Metropoolregio Amsterdam.

“En in dit project pakken we de gezinswoningen aan en niet de flats, daar verzinnen we later iets voor”, zegt Van den Hoorn. Die vereiste maakt bijvoorbeeld de flats aan de Gildenlaan in Velsen-Noord of de huurwoningen in Velsen-Zuid ongeschikt. 

Zie hier twee kaarten van de gemeente Velsen die in het lichtblauw de huurhuizen van Woningbedrijf Velsen laat zien. Tekst loopt door.

Dan nog, valt er op andere plekken geen grotere duurzaamheidswinst te halen dan in Santpoort?
In bijvoorbeeld de Zee- en Duinwijk in IJmuiden en Velsen-Noord zijn veel goedkope sociale huurwoningen die ook wel een oppepper kunnen gebruiken. Maar voor dat soort wijken is volgens Van den Hoorn al een ander plan. 

“Daar zit de duurzaamheidswinst vaak meer in isoleren en het vervangen van oude gaskachels naar een CV. Als er bij dat soort projecten geld over is, wordt er ook gedacht aan zonnepanelen. Maar in eerste instantie zijn de 1.200 zonnepanelen uit dit plan voor de andere wijken.”

En er speelt nog iets anders mee. Van den Hoorn: “De daken moeten wel nog zeker tien jaar meekunnen als we er zonnepanelen op leggen. Anders moet je ze er snel weer afhalen en er weer op doen: dat is weggegooid geld.”

De huizen die volgens Van den Hoorn nu ‘een beetje tussen wal en schip vallen’ zijn de huurhuizen met een energielabel A of B, maar die nog geen zonnepanelen hebben. Daar is de te behalen winst het kleinst.

Over geld gesproken: hoeveel geld scheelt dat voor de huurders, een dak met zonnepanelen?
‘Zo’n 800 euro in het jaar moet het wel kunnen besparen’, schat duurzaamheidsadviseur Van den Hoorn in. Wel komen er servicekosten tegenover te staan van ‘zeker drie euro per zonnepaneel’. Daar zit dan wel een bepaalde leveringsgarantie bij.

Hoe die er precies uitziet, komt in een brief aan de huurders te staan. “Ze kunnen sowieso nog kiezen óf ze wel willen dat wij zonnepanelen plaatsen.”