Buurtinitiatieven leveren al 1600 m2 aan groene daken op in Velsen

Buurtinitiatieven leveren al 1600 m2 aan groene daken op in Velsen
Voorbeeld van een groen dak

Sabrina Koster

De groene daken-actie startte begin december 2022. Sindsdien is er in zes buurten en één wijk in Velsen volop campagne gevoerd. Samen hebben de dakboswachters er voor gezorgd dat er 1656m2 aan groene daken bij is gekomen in Velsen. En die mijlpaal werd vorige vrijdag gevierd in Velserbroek.

Vijf groepjes inwoners hebben zich dit voorjaar ingezet om zoveel mogelijk daken te vergroenen in hun buurt. Met succes! Ze hebben 121 inwoners enthousiast gemaakt in de Santhaesbuurt (Santpoort-Noord), de Weidbuurt en Springer & Vogelbuurt (Velserbroek), de Vogel- en Bomenbuurt (IJmuiden) en verspreid door Santpoort-Zuid. Dit betekent in Velserbroek, Santpoort en IJmuiden-Zuid 1656 m2 extra groen! In de zomer werd bovendien duidelijk dat ook de subsidieaanvraag bij Hoogheemraadschap van Rijnland was goedgekeurd.

Voordelen groen dak
Goed nieuws voor de wijken, want een groen dak heeft verschillende voordelen. Zo beschermt een groen dak tegen slijtage, zorgt het voor verkoeling en houdt het regenwater vast. Maar misschien nog wel belangrijker: de beplanting heeft een luchtzuiverende werking en bevordert de biodiversiteit. Daarnaast wordt Velsen steeds mooier met groene en bloeiende daken.

Aanmelden voor nieuwe actie
Door het succes van de afgelopen acties, wil de gemeente deze graag herhalen. Inwoners kunnen zich opnieuw aanmelden voor de actie via duurzaam@velsen.nl. Het idee is dat de nieuwe deelnemers campagne gaan voeren in hun wijk om zoveel mogelijk buren mee te krijgen, net als de dakboswachters van dit voorjaar. Zo wordt het steeds goedkoper, en maken de inwoners kans op subsidie van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Rooftop Revolution en gemeente Velsen helpen inwoners met communicatiemiddelen.