KWF Collecteweek: van collectebus naar collectebord

KWF Collecteweek: van collectebus naar collectebord

Sabrina Koster

Deze week gaan in Velsen ruim 400 vrijwilligers de deuren af om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Elk jaar valt de KWF collecteweek in de eerste week van september. Tegenwoordig is de collecte volledig digitaal, wat het werk voor de collectanten een stuk makkelijker maakt. Mensen kunnen een QR code scannen en via hun telefoon een bedrag overmaken naar KWF. De collecte loopt tot en met zaterdag 9 september.

De strijd tegen kanker, een mooi doel om je voor in te zetten. Paulien zet zich al een aantal jaar in voor de collecte, samen met haar man Pieter. Ook is ze wijkhoofd van een wijk in Velserbroek. Paulien legt zelf uit dat ze het als een kleine verdienste ziet. “Mensen die geraakt zijn door de ziekte zijn er 24 uur per dag, zeven dagen lang, er mee bezig. En voor mij is het enkele uurtjes werk.”

Na 70 jaar collecte, was de collecte in 2022 voor het eerst volledig digitaal. Doneren met contant geld is daarom niet meer mogelijk en de collectant gaat met een QR-code langs de deuren. Paulien benadrukt als wijkhoofd dat het nieuwe systeem zowel voor donateurs als voor de vrijwilligers een grote vooruitgang is. Voordeel van het digitale systeem is dat collectanten niet meer het geld hoeven te verwerken en niet meer met grote bakken geld over straat hoeven.

Voor mensen die niet goed overweg kunnen met de telefoon of liever via een andere weg doneren, is er nog een alternatief. Iedere collectant heeft een flyer bij zich. Daar staat het rekeningnummer op, zodat mensen ook via die weg hun gift kunnen overmaken.