Poelen herstellen Dauwbraampad IJmuiden

Poelen herstellen Dauwbraampad IJmuiden
© IVN

Aangeleverd

IVN Zuid-Kennemerland organiseert in samenwerking met gemeente IJmuiden vrijdag 18 augustus een leuke werkdag paddenpoelen schonen/herstellen in de duinen van IJmuiden. Wij gaan riet en gras hooien en wilgen opslag wegzagen. Poelen zijn essentieel voor kikkers en padden. Daar leggen ze hun eitjes. Een dag lekker buiten werken in de natuur met een groep enthousiaste mensen!

Tussen het havengebied van IJmuiden en de duinen van Nationaal park Zuid-Kennemerland liggen duinen van de gemeente IJmuiden. Wij gaan in deze duinen aan de slag rond het Dauwbraampad. Hier liggen verschillende paddenpoelen, deels in oude bomkraters. De werkgroep Amfibien van IVN Zuid-Kennemerland is al een paar jaar bezig om deze paddenpoelen op te knappen.

Het water en de oevers dreigen dicht te groeien met riet en wilgen. Bijzondere planten en dieren verdwijnen. Wij gaan riet en gras harken/hooien wat net een paar dagen ervoor gemaaid is. En we gaan opslag van wilg rondom de poel wegzagen. De  IVN werkgroep ‘Werken in de natuur’  gaat helpen om de poelen weer mooi open en natuurlijker te maken. Wij zijn op zoek naar enthousiaste natuurliefhebbers die het leuk vinden om te helpen.

Poelen zijn voor kikkers, padden en salamanders (amfibieën) van levensbelang.  Poelen zijn niet alleen belangrijk als voortplantingswater voor amfibieën. Poelen brengen variatie in een terrein. Meer variatie betekent altijd meer planten- en diersoorten. Poelen kunnen dienen als groeiplaats voor water- en moerasplanten, als leefgebied voor insecten en andere ongewervelden, als drinkplaats voor vogels en zoogdieren.

We gaan lekker aan de slag. John de Jonge van de werkgroep Amfibien heeft ons hard nodig. Ook tal van planten schieten langs de kant van een poel uit de grond. Die moeten we weghalen. Dan komen er weer orchideeën en ratelaars voor terug. De natuur is bezig te herstellen ook Salamanders, libellen en veenwortel. Zo zorgen we ervoor dat ook andere planten en dieren de ruimte krijgen die ze verdienen. Om de natuurwaarde van deze duinen verder te vergroten helpen wij mee met dit onderhoudswerk. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om in de natuur aan de slag te gaan zijn van harte welkom!

Zorg zelf voor werkkleding, laarzen en neem je eigen koffie/thee mee. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding én lekkere vlaai bij de koffie! Verzamelen voor deze leuke werkdag is om 9.30 uur aan het begin van de Dauwbraampad bij de Amperestraat in IJmuiden. De werkdag duurt tot 14.00 uur. Informatie bij Marc van Schie, 06-22575748 en aanmelden graag via marcmargriet@hetnet.nl We maken er weer een leuke dag van!