40% minder restafval tot nu toe

40% minder restafval tot nu toe

Minder restafval weggooien – hoe doen we het als inwoners van Velsen? Dat stond in de brief van eind juni, die we in de bus kregen. De één kreeg een compliment, de ander een neutrale tussenstand en de derde tips om afval beter te scheiden. Een overzicht.

Velsen werkt met een nieuw recycle-tarief voor restafval (de ‘zwarte bak’). Iedereen betaalt een vast bedrag (rond de 340 euro) en daar bovenop komt een variabel bedrag. Hoe minder je weggooit, hoe lager dat variabele bedrag wordt. ‘Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu’.

Elke keer weggooien telt

Vanaf januari houdt de gemeente bij hoe vaak wij restafval weggooien: in de zwarte bak en in de verzamelcontainers. Wat telt: hoe vaak je wat weggooit (en niet hoe veel afval er in de bak of zak zit). Er wordt alleen maar geteld en niet gewogen. Tip: gooi pas afval weg als je bak of zak helemaal vol zit; dat is het goedkoopste.

Kloppen de cijfers wel?

Velsen telt 31.000 huishoudens. Een hele klus om dat bij te houden! Op Facebook stonden een paar boze reacties; mensen die vinden dat de gemeente teveel telt, dat het niet klopt. Uit navraag blijkt dat van die 31.000 huishoudens er een kleine 250 van dat soort reacties waren. Dat is minder dan 1%.

Laat van je horen

Wie vragen heeft over zijn / haar telling bij de verzamelcontainers kan contact opnemen met de gemeente: afval@velsen.nl of bellen met 140255. De gemeente kan zien wie wanneer de klep heeft geopend (voor 30 en 60 liter). Dat kun je dan vergelijken met je eigen gegevens. De gemeente kan nagaan of er misschien een fout in de registratie van de container zit of dat de afvalpas niet goed werkt. En als dat zo is, wordt dat rechtgezet. Dus contact opnemen kan je wat opleveren!

We doen het heel behoorlijk

Velsen schrijft in de brieven dat er in de eerste 3 maanden van dit jaar 40% minder restafval is opgehaald dan vorig jaar. Dat is een mooi resultaat.

In november worden de definitieve tarieven vastgesteld voor 2024. Zou het niet mooi zijn als de gemeente ons dan nog eens zo’n brief zou sturen? Dan heb je een soort overzicht van het eerste jaar.