Muntgeld verdwijnt uit de parkeerautomaat

Muntgeld verdwijnt uit de parkeerautomaat

Sabrina Koster

Vanaf 1 januari 2024 is het niet meer mogelijk om met muntgeld te betalen bij parkeerautomaten van de gemeente. Dit besluit is genomen na een onderzoek wat aantoont dat de hoeveelheid transacties met muntgeld in de afgelopen jaren sterk is gedaald.

Vanaf 2024 is het alleen nog maar mogelijk om digitaal te betalen voor parkeren op straat. Voor het maken van dit besluit liet de gemeente Velsen onderzoek doen naar betaalgedrag. En daaruit blijkt dat er sinds de coronaperiode steeds vaker digitaal betaald wordt. Waar in 2018 per jaar nog 83.174 transacties werden gedaan met muntgeld, waren dat er tot oktober 2022 nog 21.000. Een afname van 67%. Verder is de verwachting dat het gebruik van muntgeld in 2023 en de komende jaren nog meer zal afnemen.

Door geen gebruik meer te maken van muntgeld bespaart de gemeente op de kosten voor het legen van de parkeerautomaten, extra kosten door storingen wegens muntklemmingvervallen de kosten van afstorten en verwerken van het muntgeld naar de bank.

Betalen met de pinpas of parkeerapp wordt dus de nieuwe norm. In Velsen zijn er 17 parkeerautomaten aanwezig waar nu nog betaald kan worden met muntgeld, pinbetalingen en met een parkeerapp. Deze staan in het centrum van IJmuiden en de IJmuiderslag. De bestaande automaten hoeven niet vervangen te worden en kunnen met wat aanpassingen door naar het nieuwe systeem.

Later dit jaar wordt het officiële aanwijzingsbesluit genomen, maar de gemeente start deze week al met het breed communiceren over de veranderingen zodat inwoners ruim op tijd op de hoogte zijn van de omschakeling.