Interview met Conny Braam

Interview met Conny Braam

Afgelopen dinsdag 20 juni was er weer een uitzending van Helden van Velsen. Tijdens het liveprogramma vertelde Conny Braam over haar geschiedenis en haar lezing die ze houdt op het Havenfestival.

Conny Braam is schrijfster en strijder voor gelijkheid. Desondanks haar geboorte in Arnhem liggen haar wortels IJmuiden en legt ze in het interview uit hoe het zit met haar familie. De schrijfster heeft verschillende boeken over haar familiegeschiedenis en daarmee de gebeurtenissen door de omstreken van IJmuiden heen. Van de barre omstandigheden rond de graaf om het Noordzeekanaal tot de verzetsstrijders tegen de Velser Affaire tijdens de tweede wereldoorlog.

Haar nieuwste boek De Revolutie van Pelle is een roman die zich afspeelt over drie generaties vrouwen van Conny’s familie. De geschiedenis en hoe deze krachtige vrouwen door deze moeilijke gebeurtenissen zich afspelen staan centraal. Het boek opent met hoe haar grootmoeder Keet Pelle in IJmuiden terecht kwam en de verschrikkelijke omstandigheden die speelden rond de toenmalige krottenwijk genaamd Velsen-Noord. In het middendeel gaat het over Grada Pelle, haar moeder, waar de oorlog een centraal punt vormt. Het laatste deel gaat over de wederopbouw na de oorlog en het thema “apartheid”.

Conny geeft een lezing over haar nieuwste boek tijdens het Havenfestival op 24 en 25 juni. Vanwege de geanticipeerde belangstelling wordt er wel gevraagd om te reserveren op deze link.

Het interview met Conny kan ook hieronder worden teruggeluisterd.