Rondleiding door hoofdhuis en tuinen van Beeckestijn

Rondleiding door hoofdhuis en tuinen van Beeckestijn

Netty Struijs

Aanstaande zondag 18 juni om 11 uur is er weer een rondleiding door het huis en de tuinen van buitenplaats Beeckestijn  in Velsen-Zuid. De volgende rondleiding is zondag 2 juli.

In het huis vindt u de tentoonstelling “Omzeild! Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal”. Deze gaat terug naar de 19e eeuw. Amsterdam zoekt een oplossing om zijn haven bereikbaar te houden. Een oud plan om een rechte, korte verbinding vanaf Amsterdam direct naar de Noordzee te maken wordt weer opgepakt.

Als in 1865 de eerste spade het zand van de 7 km brede duinen bij Velsen in gaat, loopt de geplande route van het kanaal dwars door Buitenplaats Beeckestijn. Bijna was de buitenplaats dus in het Noordzeekanaal verdwenen. Deze tentoonstelling licht een tipje van de sluier op waarom waarschijnlijk de buitenplaats uiteindelijk omzeild is en er een ‘knik’ in het kanaal is gekomen.

De tuinen van Beeckestijn zijn overdag gratis toegankelijk.

Het huis is deze week geopend op: Donderdag 15 juni van 13.00 -16.00.  Vrijdag 16 juni van 11.00 -16.00. Zaterdag 17 juni: Huis gesloten wegens huwelijk. Zondag 18 juni van 11.00 -16.00. Toegang 7 euro p.p. Tickets online www.museumhuizen.nl en aan de deur.

Rondleiding huis en tuinen. Aanvang 11.00 uur. Aanmelden: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/buitenplaats-beeckestijn