Woonwensen van ouderen; Themamiddag ouderenhuisvesting

Woonwensen van ouderen; Themamiddag ouderenhuisvesting

Ouder worden is deel van het leven. Iets wat momenteel voor zichzelf spreekt en nooit een probleem was, kan in de toekomst wel een probleem worden. Wensen die je hebt veranderen en er komen meer verwachtingen. Zo stond de middag van 25 mei in het teken van woonwensen die ouderen hebben.

De ouderenbonden in Velsen hebben een bijeenkomst georganiseerd met het onderwerp ouderenhuisvesting. Bij de burgerzaal van het gemeentehuis konden geïnteresseerden op de donderdagmiddag van 25 mei zich aansluiten. Woning Bedrijf Velsen, Projectontwikkelaar AM en wethouder Sander Smeets waren ook aanwezig om de vragen en opmerkingen van inwoners aan te horen.

Start van de middag
De middag werd afgetrapt met een openingswoord van Woning Bedrijf Velsen met wat vragen om ouderen aan het denken te zetten. Daarna gaf de Wethouder Wonen een inzicht vanuit de gemeente over het onderwerp. “We zien momenteel veel vergrijzing in de gemeente” zegt Wethouder Wonen, Sander Smeets. “Zo verwachten we in 2025 dat er 10,7% 65-plussers zijn en zelfs 17,9% 75-plussers.” De belangrijkste groepen voor woningbouw is dus niet alleen de jongeren, maar ook ouderen aldus de gemeente.

De doorstroom van woningen is van belang op het huidige woningtekort. Dus wil de gemeente via de kleinere, maar comfortabele woningen voor ouderen, de grotere familiehuizen weer vrij maken voor gezinnen. Hierbij liet Woning Bedrijf Velsen wat voorbeelden zien van mogelijke seniorenwoningen. Hier zouden ouderen zich goed in kunnen redden en met verschillende voorzieningen, zoals directe zorg, om zich heen.

Projectontwikkelaar AM liet verschillende soorten mogelijkheden van nieuwe ouderenwoningen die in andere gemeentes gebouwd zijn. Van woningen waar iedereen wat ruimte inlevert voor een grote gemeenschappelijke ruimte, tot hof woningen in een weiland. Waar de woningen voornamelijk het doel hebben; “Levenslang bestendig zijn voor nieuwe bewoners.”

Nieuwe Regeling
Daarnaast werd er ook verteld dat er een nieuwe regeling inging vanaf 1 juni. Deze regeling geldt alleen voor 65 plussers die huren. Mocht je verhuizen van een huurwoning naar een andere, dan betaal je de laagste huurprijs van de twee. Mocht de oude huur lager zijn dan de nieuwe huur die je zou betalen, dan neem je de oude mee en is dat wat er wordt betaald. Ook krijgt men voorrang als je van een woning met trappen naar een woning gaat die gelijkvloers is. Deze regeling bestond al voor meerdere jaren in Haarlem en Beverwijk, maar nu ook in de gemeente Velsen.

Interview met de Wethouder Wonen, Sander Smeets, over de nieuwe regeling kan op deze link worden beluisterd.

Zorgen van ouderen
Velen ouderen gaven al tijdens de presentatie een reactie van het oneens zijn met hoe dingen werden gepresenteerd. “Zestien jaar geleden ben ik verhuisd naar een complex waar directe zorg bij zat aangesloten met huisarts en dergelijke. Deze zorg is over die zestien jaar allemaal vertrokken.” Is één zo’n reactie, meerderen sloten zich hierbij aan dat zij zich druk maken of deze zorg nog wel blijft bij de seniorencomplexen.

Er waren ook opmerkingen over de benoemde voorbeeld-complexen. Zo vertelt één van de ouderen “Ja, ik weet dat op de Trompstraat een zorginstelling ernaast heeft. Daar moet je dus bij aangesloten zijn om de zorg te krijgen.” Eén van de punten waar bewoners wel echt goed geïnformeerd over willen zijn en duidelijke communicatie over willen.

Het punt “Levenslang bestendig zijn” namen meerdere ouderen goed aan. Hierdoor werden bepaalde voorbeelden van Projectontwikkelaar AM ook kritisch bekeken. Zo werd aansprak gedaan op de hof woningen, deze zijn over het algemeen twee verdiepingen hoog met trap. “Hoe zit het dan als ik geen trap meer kan lopen?” “Dan kan de slaapkamer naar beneden.” “Maar dan staat boven toch leeg?” “Dat is een keuze.” Liep zo’n soort dialoog.

Positieve afsluiting
Desondanks de lichte frictie die ontstond tijdens de presentatie verdween deze sfeer na de pauze. Een drankje met een boordspel, over hoe mensen hun ideale toekomstige woonruimte zien, zorgde voor een gezellige middag. Met een boordspel wat ging over; Wat mensen fijn vinden aan hun huidige woning en waar verwachtingen van een nieuwe woning liggen. Iedereen kon met elkaar socialiseren, leerden nieuwe mensen kennen en liepen na afloop met een goede sfeer de deur uit. De gemeente en Woning Bedrijf Velsen namen de inbreng van de ouderen mee voor de toekomstige plannen.