De Vuurtoren en De Klipper: krimp en groei

De Vuurtoren en De Klipper: krimp en groei
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Basisschool De Vuurtoren in Oud-IJmuiden gaat op termijn dicht. Gelukkig kunnen kinderen en leerkrachten grotendeels terecht in De Klipper, die ernaast staat. PvdA-raadsleden informeerden naar de gang van zaken.

Als een school minder dan een bepaald aantal leerlingen heeft, moet hij sluiten. Dat heet ‘de opheffingsnorm’. Voor De Vuurtoren aan het Koningsplein in Oud-IJmuiden gaat het doek vallen. De kinderen en leerkrachten kunnen gelukkig bij de buren terecht, want naast De Vuurtoren staat De Klipper, ook een basisschool.

Krimp en groei

Wat opvalt is, dat het aantal leerlingen van De Vuurtoren krimpt, en De Klipper juist groeit. Dat komt, zegt het college, omdat de Klipper Daltononderwijs geeft – en daar moet je voor voelen, als ouders. En omdat De Vuurtoren combinatiegroepen heeft – meerdere groepen in één lokaal – en dat vinden ouders niet altijd prettig.

Genoeg ruimte?

Kan De Klipper die extra kinderen wel aan, vraagt de PvdA. En hebben ze wel genoeg leerkrachten en boeken? Ja, dat lukt, zegt het college, omdat het bestuur van De Klipper het gebouw van De Vuurtoren ‘krijgt’. Mocht er in de toekomst ruimtegebrek ontstaan, dan kunnen ze uitwijken naar de voormalige Vuurtoren. Een aantal leerkrachten gaat ook mee naar De Klipper, en ze blijven ook het lesmateriaal van De Vuurtoren gebruiken.

Genoeg leerkrachten?

In de IJmuider Courant stond (2 mei) dat De Vuurtoren ook dicht gaat, omdat er te weinig leerkrachten zijn. Wat doet het college daaraan? Dat is niet onze taak, zegt het college. Het schoolbestuur gaat over het zoeken en vinden van leerkrachten. Wel helpt de gemeente met andere dingen, zoals sport, onderwijs-achterstandenbeleid en cultuur, zodat de scholen zich daar niet mee bezig hoeven te houden. Het college spreekt de schoolbesturen daar regelmatig over, net zoals over passende huisvesting voor leerkrachten.