Geen constructiefouten Kooksgasfabriek 2 van Tata Steel

Geen constructiefouten Kooksgasfabriek 2 van Tata Steel
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

De Kooksgasfabriek 2 van Tata Steel zou constructiefouten hebben, werd gezegd in een TV-programma. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft dat onderzocht en kon geen fouten vinden. Recente incidenten worden nog onder de loep genomen.

Op 31 januari 2023 werd in het programma Een Vandaag gezegd dat er constructiefouten zouden zitten in Kooksgasfabriek (KGF) 2 van Tata Steel. Eén van de bronnen was een oud-milieu-inspecteur. Die uitzending zorgde voor veel onrust bij omwonenden.

Onderzoek

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) moet toezicht houden op Tata Steel, en onderzocht de genoemde constructiefouten. Die zijn niet gevonden, noch in de archieven van de gemeente Velsen, noch in die van de Provincie Noord-Holland. De oud-milieu-inspecteur meende zich te herinneren dat het niet zozeer om het bouwwerk ging, maar om de procesinstallatie. Als die installatie niet goed werkt, zouden er meer stoffen vrijkomen. De OD NZKG houdt daar toezicht op en heeft kennelijk geen extra uitstoot geconstateerd.

De gemeente gaat nog met de OD NZKG bespreken of er nader onderzoek nodig is, maar op dit moment lijken er in ieder geval geen constructiefouten te zijn.

Recent incidenten

Het college meldt, dat er op 13 en 14 mei jl. uit diezelfde fabriek giftig gas en stof ontsnapte. Eén keer 5 minuten lang en één keer iets langer dan 1 minuut. De OD NZKG gaat nog uitzoeken wat hier de oorzaak van is geweest, en doet in juni verslag.