Kleiner schip voor asielzoekers?

Kleiner schip voor asielzoekers?
Op de foto een voorbeeld van een kleiner zeecruiseschip. © Boot aan Boot

Het college stelt voor om ca. 220 asielzoekers tot eind 2024 op een klein zeecruiseschip op te vangen dat aan de VOB-kade zou komen te liggen. De raad praat er 17 mei over.

Van groot aantal …
Het grote zeecruiseschip de Silja Europa ligt nog in het Noordzeekanaal bij Velsen-Noord. Er verbleven ongeveer 1.000 asielzoekers op. Zij zouden tot 1 maart blijven, was de Velsennoorders beloofd. Alleen was er op die datum geen alternatief voor hun opvang – niet in Velsen en ook niet ergens anders. Via een stemming lieten de Velsennoorders weten: dat schip moet weg, we houden de burgemeester aan zijn woord. Dus was het zoeken naar een ander alternatief. Dat lijkt nu gevonden te zijn in de vorm van een veel kleiner zeecruiseschip aan de VOB-kade.

naar kleinere groep
Velsen moet – net als elke gemeente in Nederland – een bepaalde hoeveelheid asielzoekers opvangen. Formeel zijn dat er 261. Wanneer het kleinere schip er komt, kunnen daar 250 tot 300 asielzoekers wonen. Zij komen van de Silja Europa en hebben zich verbonden aan Velsen via stage of onderwijs. Zo kunnen zij hun leven verder leven zonder weer te moeten verkassen. Samen met de 64 alleenstaande minderjarige asielzoekers in Driehuis voldoet Velsen dan ruim aan de taakstelling.

Korte en langere termijn
Voor de korte termijn verblijven dus ca. 300 mensen op het kleinere zeecruiseschip. De Silja Europa vertrekt waarschijnlijk 4 juni, al zijn daar nog gesprekken over gaande. Twee maanden later kan het kleinere schip er zijn. Voor de tussentijd moet nog een oplossing gevonden worden. Voor de langere termijn zoekt Velsen naar opvang op land. Momenteel wordt er gekeken naar Santpoort-Zuid.

Op de foto een voorbeeld van een kleiner zeecruiseschip.