Een Duits Roadblock op de Ampèrestraat tijdens 5 mei

Een Duits Roadblock op de Ampèrestraat tijdens 5 mei

Netty Struijs

Tijdens de bevrijdingstocht van de historische voertuigen op vrijdag 5 Mei laat een re-enactment-groep om 13.30 uur op de Ampèrestraat zien wat er gebeurt als de kolonne stuit op een Duits Roadblok richting de kust. Dit en alle andere onderdelen van het herdenkingsprogramma op 4 mei en Bevrijdingsdag worden tijdens het live radioprogramma Helden van Velsen toegelicht door Peter Hamersma, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Velsen.

In het eerste deel van het radioprogramma komt het herdenkingsprogramma op donderdag 4 mei aan bod. De dag wordt afgesloten met de traditionele stille tocht van Plein 1945 naar Westerveld in Driehuis. Burgemeester Dales spreekt daar de aanwezigen toe en operakoor Bel Canto verzorgt de muziek.

Vervolgens vertelt Hamersma over de activiteiten op 5 mei tijdens Bevrijdingsdag. Om 11 uur wordt het vrijheidsvuur ontstoken op Plein 1945 en daarna voert een bevrijdingstocht met historische voertuigen door IJmuiden en Velsen-Noord. Onderweg staan er verschillende stops gepland. Het volledige programma van 4 en 5 mei is te vinden op de website van het 4 en 5 mei comité.

Het volledige interview met Peter Hamersma is beluisteren in bijgaand geluidsfragment.