Kunstwerk Jules Deelder op muur Stadsschouwburg

Kunstwerk Jules Deelder op muur Stadsschouwburg
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

In september komt een gedicht van Jules Deelder op de muur van de Stadsschouwburg. Het gaat over George A. Johnson, een jazz saxofonist. Met dank aan Dick Groeneveld uit Velsen-Zuid.

George A. Johnson (1913-1987) was een Amerikaanse jazz saxofonist. Hij speelde met grote namen zoals Charlie Parker en Benny Carter. Van 1966-1977 woonde hij in Velsen-Noord. Dick Groeneveld uit Velsen-Zuid las eens een gedicht over George Johnson in een bundel gedichten van Jules Deelder. Daarin wordt ook Velsen genoemd (weliswaar met een ‘z’). Zou het niet leuk zijn, dacht Groeneveld, om dat gedicht op de muur van de Stadsschouwburg te zetten? Hierna volgt het gedicht.

George Johnson

George Johnson
kent niemand
George Johnson
is ziek

Hij maakte het
net niet
in de muziek

Hij woont thans
in Velsen
en zal er
ook sterven

George Johnson
kent niemand
laat staan
zijn muziek

Alle partijen betrokken
Groeneveld praatte met alle betrokken partijen: buurtbewoners, de directie van de schouwburg, de gemeente, leden van de kunstcommissie, de erven van Deelder en uitgeverij De Bezige Bij, maar ook met de ontwerper van het kunstwerk en de aannemer die het gaat plaatsen.

Gedicht op de muur 23 september
De gemeente was gecharmeerd van het idee, verleende hem een subsidie van 6.000 euro en kocht de rechten van het gedicht af van de uitgeverij. Het gedicht wordt zo gemaakt dat het ongeschonden verwijderd kan worden wanneer de Stadsschouwburg wordt verbouwd, en kan worden teruggeplaatst. Op 23 september – Burendag – wordt het kunstwerk feestelijk onthuld.