Concert van The Jacksons in de Flashback Party Special

Concert van The Jacksons in de Flashback Party Special

Op dinsdagavond 25 april 2023 kan je in de Flashback Party Special luisteren naar de Victory Tour dat The Jacksons gaven in Toronto in 1984. Luister mee via 107,8 FM.  

The Jackson 5 (ook geschreven als The Jackson Five, Jackson5ive en afgekort als J5) was een succesvolle popgroep uit Amerika en bestond van 1969 tot 1990. Het repertoire bestond voornamelijk uit Soul, Funk en R&B.

 Zanger Joe Jackson die vader was van negen kinderen, richtte in 1962 de band “The Jackson Brothers” op, waarvan zijn drie zoons Tito, Jackie en Jermaine de bandleden waren. In 1963 kwamen zijn andere twee zoons Michael en Marlon de band versterken. Michael was toen nog pas vijf jaar en bespeelde de conga’s. Zijn één jaar oudere broer Marlon bespeelde de tamboerijn. Twee jongens uit de buurt waar Marlon vaak mee buiten ging spelen gingen de Jackson broertjes begeleiden op drums en keyboard. De naam van de band werd veranderd in The Jackson Five. Ze deden mee aan een talentenjacht en Jermaine was toen de zanger.

Door het winnen van vele talentenjachten tekenden The Jackson Five in 1967 een contract bij het platenlabel Steeltown Records, daar namen ze hun eerste twee singles op: I’m a Big Boy en We Don’t Have To Be Over 21. De succesvolle zangeres Gladys Knight die de broers zag optreden, stuurde een demo die ze hadden ingezongen naar het Motown Records. In 1968 deden The Jackson Five auditie en stonden opeens een week lang in het voorprogramma van Diana Ross & The Supremes. Ze namen de single I Want You Back op, dat werd gepromoot tijdens een optreden in Hollywoog waarvan Diana Ross de presentatrice was. Er werd gewerkt aan een album “Diana Ross Presents: The Jackson Five”. Het album kwam dezelfde maand nog uit en ze werden gevraagd voor een televisieoptreden in de Ed Sullivan Show. De broers werden in één klap wereldberoemd.

Mede door het succes van I Want You Back namen The Jackson 5 nog twee singles op in Los Angeles: ABC en The Love You Save. Ook deze nummers werden een groot succes. I’ll Be There was hun vierde single. De singles Mama’s Pearl, Never Can Say Goodbye en Sugar Daddy waren de kers op de taart. The Jackson 5 hadden binnen een periode van twee jaar zeven singles in de top tien staan.

De vijf broers waren inmiddels de belangrijkste groep van Motown Records en ze waren wereldwijd razend populair. Er waren t-shirts, knuffels, kussens, posters, dekbedhoezen, stickers, beeldjes en zelfs een bordspel van The Jackson 5 te koop en er werd een speciaal J5 logo ontworpen. De perfect uitgevoerde acts van The Jackson 5 met de jonge Michael Jackson als leadzanger deden velen versteld staan. Op zaterdagochtend was er in Amerika een populaire cartoonserie te zien met de vijf broers in de hoofdrol en de groep was in vele televisieuitzendingen te gast.

In 1971 startte Jermaine en de getalenteerde Michael een solocarrière, op aandringen van Motown. Jermaine stapte uit de band, Michael bleef echter wel lid. Eind 1971 kwam er een zesde lid bij de band: het jongere broertje van Michael, Randy Jackson. Met het verhuizen van Motown naar CBS veranderden The Jackson Five in 1975 hun naam naar The Jacksons. Bovendien werd Jermaine Jackson vervangen door het jongste broertje Randy. Het knappe was, dat de groep zich ook moeiteloos wist aan te passen aan de veranderde smaak van het publiek. Disco was het devies en de groep scoorde hit na hit. Blame It On The Boogie, Dream Machine, Enjoy Yourself, Show You The Way To Go, Shake Your Body Down To The Ground, State of Shock, Torture en Can You Feel It? zijn nog altijd onweerstaanbare disco klassiekers. De groep diende vooral als springplank voor de solocarrière van Michael, de meest talentvolle Jackson. Zijn uitgekristalliseerde mix van soul, disco en pop is al terug te horen in de muziek van The Jacksons