Doen we het voor de poen?

Doen we het voor de poen?
© HVC

Afval scheiden in Velsen

Sinds 1 januari geldt een nieuw recycle-tarief in Velsen. In juni komt er een tussentijdse meting. Hoe goed doen we het?

Scheiden levert wat op
Nú je afval beter scheiden, dan draag je bij aan een beter milieu. Wat we anders weggooiden, wordt nu opnieuw gebruikt, soms wel 3 of 4 keer. En het scheelt je in je portemonnee straks (volgend jaar). Dat is de kern van het recycle-tarief, dat sinds 1 januari van dit jaar geldt. Een beetje vreemde ‘beloning’ is het wel – nu scheiden en pas over een jaar afrekenen. Maar goed, zo is het geregeld.

En hoe doen we het nu? Dat horen we in juni, als alle inwoners van Velsen een brief krijgen, waarin staat hoe vaak we onze restafval hebben weggedaan in de ondergrondse container (betalen per keer dat je de klep opendoet) of de bak aan de straat hebben gezet (ook betalen per keer). Hoevéél je weggooit, wordt dus niet gemeten; alleen hoe vaak je dat doet.

Speelt geld echt geen rol?
In september wordt het proefjaar 2023 geëvalueerd. Wethouder Dinjens heeft al aan de cijfers gezien dat we minder restafval aanbieden. Maar of dat door dat nieuwe tarief komt, is niet met zekerheid te zeggen. Volgens hem is het financiële voordeel voor de inwoners niet de hoofdzaak maar ‘bijvangst’, zo reageert hij naar de IJmuider Courant. Dat zullen niet alle inwoners hem nazeggen, in deze dure tijd.

Wie nog niet precies begrijpt hoe het werkt (en hoe je dus kunt besparen), kan nu via de website van HVC een afspraak maken met een afvalcoach https://www.hvcgroep.nl/ons-verhaal/klantenservice.

Stem van de inwoners op video
RTV Seaport sprak met verschillende met inwoners om te horen of ze op een andere manier afval zijn gaan scheiden en wat ze ervan vinden. Bekijk de reacties hieronder.

Met dank aan de IJmuider Courant