Basisschool ‘Het Kompas’ wint eerste Kinderraad Velsen

Basisschool ‘Het Kompas’ wint eerste Kinderraad Velsen

Vandaag was de eerste editie van de kinderraad van Velsen. Een initiatief van de gemeenteraad van Velsen in samenwerking met de gemeente. Om de basisschoolkinderen kennis te laten maken met de gemeente, de lokale politiek en de werking van democratie, mochten leerlingen van verschillende scholen uit de gemeente vandaag als raadslid plaatsnemen in de raadszaal. Het voorstel met de meeste stemmen kon een cheque van €5000,- winnen om het plan in uitvoering te brengen.

Aan deze eerste editie van de Kinderraad deden 6 scholen uit de gemeente mee. De leerlingen uit groep 7 van de Rozenbeek, Origon, Toermalijn, Floriant, Zefier en het Kompas volgden afgelopen periode het hiervoor ontwikkelde lesprogramma van de gemeente, waarna ze vandaag met hun eigen politieke partij hun voorstel konden presenteren. Opvallend was dat alle voorstellen vooral gericht waren op het behoud van de natuur en leefomgeving en de mogelijkheden voor activiteiten in en rond de natuur. Van meer natuurspeelplekken tot slimme prullenbakken gemaakt van gerecycled afval, om hondenpoep in weg te gooien.

Zoals gewoonlijk bij iedere raadsvergadering was burgemeester Frank Dales ook deze ochtend de voorzitter. Na een uitgebreide uitleg over de protocollen die horen bij een vergadering konden de presentaties beginnen. Na deze presentaties kon er gedebatteerd worden over de ingebrachte voorstellen. Gaande de debatten werd het duidelijk dat een aantal voorstellen in grote lijnen met elkaar overeen kwamen. De Origon vond het een goed idee om een oude boomstam te gebruiken als activiteitenplek. Door een infobord, van gerecycled materiaal, beschikbaar te stellen met oefeningen, kunnen ook kinderen die het financieel minder hebben buiten sport of yoga beoefenen. Dit voorstel ging prima samen met het voorstel van het Kompas, die meer activiteiten in de natuur wil zien, en het voorstel van de Floriant, die meer gras willen zien op en rond alle speelplekken.

De voorstellen van de Zefier, de Toermalijn en de Rozenbeek gingen allen over het opruimen en schoonhouden van de natuur. Tijdens de debatten werd het duidelijk dat er van de zes ingediende voorstellen twee voorstellen konden gemaakt door de handen in één te slaan. Waar de één kan samenwerken op het gebied van activiteiten en spelen in de natuur kan de ander samenwerken in het organiseren van gezamenlijke opruim- en schoonmaak activiteiten.

Na de debatten was het tijd voor de kinderen in de raad te stemmen op het beste voorstel. Uiteindelijk kreeg het voorstel van basisschool het Kompas de meeste stemmen en winnen zij de cheque van maar liefst €5000,- euro om hun idee tot uitwerking te brengen.

Deze gehele ochtend is live uitgezonden op RTV Seaport. Hieronder kunt u de uitzending in zijn geheel terugkijken.