Nieuwe expositie ‘De Oranjes in Velsen’

Nieuwe expositie ‘De Oranjes in Velsen’
© IJmuider Zee- en Haven museum

Aangeleverd

De komende tijd kleurt de Loodsenzaal van het Zee- en Havenmuseum vrolijk oranje. Daar is met de expositie ‘De Oranjes in Velsen te zien’. Een expositie waarin kriskras door de tijd foto’s van de diverse bezoeken van leden van het koninklijk huis aan Velsen worden getoond. Bovendien is het museum op tweede paasdag extra geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Door de jaren heen zijn dat best veel bezoeken geweest. Tussen het bezoek van koning Willem III in 1876 bij de opening van het Noordzeekanaal tot en met het laatste bezoek van koning Willem Alexander in 2022 bij de opening van Zeesluis IJmuiden hebben koningin Willemina en prins Hendrik, koningin Juliana en prins Bernhard en koningin Beatrix en prins Claus een of meerdere keren Velsen bezocht.

Uiteraard ontbreken ook de foto’s van het bezoek van koningin Maxima in 2014 niet. In de vitrines zijn enkele gelegenheidsborden, penningen, serviesgoed en andere koninklijke parafernalia te zien. In de filmzaal wordt een film vertoond met een compilatie van verschillende koninklijke bezoeken. Veel Velsenaren zullen wellicht zichzelf of hun ouders of grootouders herkennen.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 3 september. Tijdens het paasweekend is het museum maandag 10 april, 2e paasdag, extra geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Het museum is regulier geopend op woensdag- zaterdag, en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. De museumkaart is geldig.