Twee leveranciers glasvezelnetwerk?

Twee leveranciers glasvezelnetwerk?
©Pixabay

In Velsen wordt overal glasvezel aangelegd. Maar in de ene straat is het KPN en in de andere Delta Netwerk. Hoe zit dat precies, vraagt Velsen Lokaal aan het college.

In 2021 zei het college dat KPN in één jaar in de hele gemeente een glasvezelnetwerk zou aanleggen. Toch schrijft de Jutter/Hofgeest in januari 2023 dat Delta Netwerk aan de slag is. Hoe komt dat?, vraagt Velsen Lokaal.

Het duurt langer en het mag

Het college vertelt, dat KPN langer nodig heeft voor de aanleg. Wanneer dat precies klaar is, is nu nog niet te zeggen. Er is nog geen planning bekend voor de aanleg in Santpoort-Zuid en Velserbroek.
En dat er twee partijen zijn die glasvezel aanleggen – dat kan gebeuren, zegt het college. Er worden meerdere netwerken aangelegd en dat kunnen we niet voorkomen. De gemeente moet dat soort werkzaamheden toelaten, al kan ze er wel voorwaarden aan stellen. Alleen kunnen we niet eisen, dat er bijvoorbeeld maar één netwerk wordt aangelegd.

Scheve stoep

Dus het duurt langer, en de straat of de stoep gaat twee keer open. En daarna ligt de stoep er soms schots en scheef bij. Is daar wat aan te doen? En hoe voorkomt de gemeente dat Velsen opdraait voor de kosten van herstel daarvan?
Daarover, zegt het college, zijn we voortdurend met de telecombedrijven in gesprek, en we controleren of het goed gebeurt. En als het nodig is, moet het overnieuw.