Rijkswaterstaat viert 225 jarig bestaan met rondvaart

Rijkswaterstaat viert 225 jarig bestaan met rondvaart

Rijkswaterstaat vierde vrijdag 24 maart zijn 225e verjaardag met een rondvaart over het Noordzeekanaal en langs de sluizen bij IJmuiden. Bezoekers uit de regio werden deze middag getrakteerd op een taartje en een rondvaart op de Koninging Emma. Er was veel animo voor de gratis rondvaart, de twee aangeboden tochten waren in een mum van tijd volgeboekt.

Deelnemers aan de vaartocht konden vrijdagmiddag opstappen bij de Kop van de Haven. Voor de meeste van hen begon de toch op de benedendek van de boot, met een taartje en wat te drinken. Maar toen de boot ging varen, vulde het bovendek zich al snel. Daar was het uitzicht immers het beste.

Jan Rienstra, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat stond op het bovendek aan de voorkant van het schip en gaf uitleg tijdens de rondvaart over de verschillende werkzaamheden die Rijkswaterstaat uitvoert. Hij noemt de vaartocht een “presentje aan de mensen in deze regio om het verhaal van het het sluizencomplex IJmuiden te vertellen”. En dat is best een complex verhaal. Rijkswaterstaat heeft veel taken in dit gebied. Zo gaat het namelijk niet alleen om het laten passeren van schepen, maar ook om het beheren en keren van water.

Zoutdam
Rienstra nam het publiek mee en gaf duidelijke uitleg van de verschillende werkzaamheden. Zo legde hij onder andere uit hoe de nieuwe Zeesluis in elkaar zit, en dat deze nog weinig gebruikt wordt omdat de sluis nog veel zoutwater door laat. Daarom werkt Rijkswaterstaat nu aan een zoutdam.

De bodemdiepte bij de sluizen is nu elf meter, maar moet naar 23. Aangezien zoutwater zwaarder is dan zoetwater, zal het zoute water in de zoutdam naar beneden zakken en terug vloeien richting de Noordzee. Het zoete water blijft in het Noordzeekanaal ben wordt gebruikt voor drink- en sproeiwater.

Bekijk in onderstaande video een uitgebeide uitleg van de zoutdam door Rijkswaterstaat. Meer weten over de bouw van de zoutdam? Volg dan de facebookpagina van Rijkswaterstaat voor regelmatige updates: facebook.com/RijkswaterstaatNieuweZeesluisIJmuiden