Flexwoningen Santpoort: “Niet bij mij, liever bij een ander”

Flexwoningen Santpoort: “Niet bij mij, liever bij een ander”
Veldje Valckenhoeflaan © RTV Seaport/Lotje Eikelboom

Beide locaties?
De gemeente concludeert dat er geen rechtstreeks antwoord gekomen is op de vraag welke optie de voorkeur verdient. Er is geen duidelijke meerderheid voor de ene of andere plek. De peiling geeft wel inzicht in de zorgen van de bewoners, zoals het verdwijnen van groen en ‘speelruimte’. Daarom denkt de gemeente nu, dat het misschien het beste is om de flexwoningen over twee locaties te verdelen. Dan is de pijn van het verliezen van groen en speelruimte kleiner, is er minder overlast en wordt er tóch gebouwd.

Flexwoningen? Liever niet bij mij in de buurt, zeggen inwoners van Santpoort-Noord. Of kun je het leed beter verdelen? Maandag 27 maart legt de gemeente de uitslag voor aan de stemmers en andere belangstellenden.

De gemeente had drie plekken uitgekozen voor flexwoningen; in Driehuis, IJmuiden en in Santpoort-Noord. Daar ging het over de Valkenhoeflaan. Tijdens de bespreking daarvan werd de optie Paramaribostraat genoemd. Om de stemming te peilen, vroeg de gemeente aan inwoners en bedrijven van Santpoort-Noord hoe ze daar over denken. Die uitslag is nu bekend.

Valkenhoeflaan en/of Paramaribostraat
Alle inwoners van 18 jaar en ouder en alle bedrijven en organisaties (ingeschreven bij de Kamer van Koophandel) kregen een uitnodiging om mee te doen aan de peiling. Van de 5.857 inwoners deden er 1.668 mee (29%) en van de 229 bedrijven deden er 19 mee (8%). De vraag was: moet het de Valkenhoeflaan (A) worden, de Paramaribostraat (B) of allebei?

Van de inwoners zei 33% Valkenhoeflaan, en 41% koos voor de Paramaribostraat. Wie bij de Valkenhoeflaan woont, wil de flexwoningen het liefst in de Paramaribostraat hebben (66%) en andersom (75%). Mensen zijn bang dat ze ruimte verliezen om te recreëren, te spelen, te sporten en de hond uit te laten. Er gaat groen verloren en de overlast neemt toe.

27 maart Telstarstadion
De mensen in de werkgroepen snappen heel goed dat er woningnood is. Ze willen graag meedenken over mogelijke oplossingen, óók over flexwoningen. De gemeente is erg tevreden over de samenwerking. ‘Heel constructief en waardevol’, zegt ze. In april en mei komen er vervolgbijeenkomsten.

Voor alle belangstellenden is er maandag 27 maart weer een bijeenkomst, over de uitkomsten van de peiling. Daarna wordt de werkgroep om advies gevraagd en worden de plannen verder uitgewerkt.

Plattegrond van de twee mogelijke locaties in Santpoort-Noord