Concert Massada in de Flashback Party Special

Concert Massada in de Flashback Party Special

Op dinsdagavond 14 maart 2023 kan je van 20 tot 21 uur luisteren naar een live concert van Massada dat gehouden werd op 22 september 1984 in Het Patronaat in Haarlem. Luister tussen 20 uur en 21 uur mee via 107,8 FM.

Massada werd in 1973 opgericht en de groep ontleende haar naam aan een berg in Israel. De band bestond dan uit Johnny en Eppy Manahutu, Zeth Mustamu (percussie), Chris Latul (gitaar) en Usje Sabander (bas). Al snel werden Nino Latuny (gitaar) en Frans Eschauzier (toetsen) aan de groep toegevoegd.

Tijdens een presentatie van muziekkrant OOR in Paradiso steelt de band de show en percussionist Neppy Noya komt de groep versterken. Massada bouwt een uitstekende live-reputatie en een trouwe fanschare op.

In 1978 verscheen het langverwachte debuutalbum, Astaganaga. De Santana-achtige plaat is vrij zwak geproduceerd, maar haalt desalniettemin al snel goud. De single Latin Dance werd een hit in Nederland.

In 1979, op de tweede plaat, Puykul Tifa, komt de Molukse identiteit van de groep beter naar voren. Het album bevatte vrij veel lange, instrumentale stukken. Uit de teksten is op te maken dat de bandleden sympathiseren met het RMS-ideaal. De door Latul geschreven single Arumbai bereikte de Top Tien en het album behaalde goud. Massada trad gemiddeld vijf keer per week op, kreeg een Hitkrant-award, won een Zilveren Harp van de Stichting Conamus, stond op Pinkpop en hield een succesvolle toer in Duitsland. Wegens meningsverschillen zetten de Manuhutu’s ineens, volkomen onverwacht, Latul, Eschauzier en Sabander uit de band. Zij werden vervangen door Peter Kuyt (trompet), Jan Stam (sax), Walter Sell (toetsen), Rudy de Queljoe (gitaar) en Turu Leerdam (bas). De laatste twee waren afkomstig van Vitesse. In deze bezetting nam de groep het album Pusaka op.

Het album Pusaka verscheen in 1980. Op het album stond Sajang é, een nummer dat is opgenomen met een dames- en kinderkoor. De single werd een nummer 1 hit en behaalde goud.

In 1981 ging Massada een nieuwe koers varen. Het album Baru (Maleis voor ‘nieuw leven’) had een funky latin sound. Het was de eerste plaat waarop geen Maleis werd gezongen.

De bezetting veranderde nog een paar keer en het succes nam langzaam af. Plannen om in 1983 door Indonesië te toeren moesten noodgedwongen worden afgelast. In plaats van aan een nieuw album, werkte Massada dat jaar aan de soundtracks voor de televisiefilm Joost en de televisieserie Briefgeheim, met de 16-jarige Leontine Borsato – toen nog met Ruiters als achternaam – in de hoofdrol.

De single Vahevala, een cover van een nummer van het Amerikaanse duo Loggins & Messina, verscheen in 1986, maar kwam niet verder dan de Tipparade. Massada trad daarna nog sporadisch op. Aanbiedingen van platenmaatschappijen werden afgeslagen, omdat er geen nieuw materiaal voorhanden was. De groepsleden gingen ieder voor zich actief in bands en projecten spelen. Zo bracht percussionist Martino Latupeirissa onder de naam Martino de single Love Wave uit.

Na een vrij lange sabatical stond Massada in 1999 weer volop in de belangstelling. Naast Johnny Manuhutu werd de band nu gevormd door Jan Jermias (gitaar, zang), Justian (toetsen, zang), Richard Tamaela (bas), Jopie Manuhutu (percussie), Dwight Muskita (percussie) en Njong Louhenapessy (drums, zang). De groep was te zien in de televisie-programma’s Voor de Verandering, TROS T.V. en De Plantage. Massada ging weer regelmatig optreden in het land.

In 2001 bracht Massada de EP Toma uit. Toma is een afkorting voor Tuhan Obor Maluku wat staat voor ‘de toorts is aan de Molukkers gegeven’. Aanleiding voor de vijf nummers tellende plaat was de datum 21 maart 2001 waarop het precies 50 jaar geleden was dat de geschiedenis van de Molukse bevolkingsgroep in Nederland begon. Het initiatief voor het maken van Toma is het lied Hele Hela Rotan É dat in ongeveer 1915 is geschreven door De Queljoe’s grootvader Rudolf P. de Queljoe. Bij zowel het componeren als het schrijven van het titelnummer liet De Queljoe zich leiden door het Bijbelboek Jesaja.

Massada meldt in een persbericht op 16 juli 2001 per direct de samenwerking te beëindigen met drummer Alvin Manuhuwa, omdat hij verdacht wordt van ontucht. ‘Wij distantiëren ons volledig van de handelswijze van ons bandlid,’ schrijft zanger en bandleider Johnny Manuhutu. ‘Wij wachten de uitspraak niet af en hebben unaniem besloten onmiddellijk de samenwerking met hem te beëindigen’.

In september 2016 gaf Massada een afscheidsconcert.