Vrouwenstemmen in de raad: “Raad moet een afspiegeling zijn van bevolking”

Vrouwenstemmen in de raad: “Raad moet een afspiegeling zijn van bevolking”

8 maart, de internationale dag van vrouw. Ook in Velsen wordt hier steeds meer aandacht aan besteed. Een mooie aanleiding om ook vrouwen in de politiek uit te lichten, dacht een aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden. Met een goed gevuld programma werd maandagavond het belang van vrouwen in de politiek benadrukt tijdens de sessie ‘Vrouwenstemmen in de raad’.

Gastspreker Devika Partiman sprak maandagavond met verschillende panelleden, waaronder Velsense raadsleden, een raadsadviseur en de directeur van Gemeente Velsen. Ook Marianne Steijn, het enige vrouwelijke collegelid, en oud-burgemeester Anneke van Dok, de eerste enige vrouwelijke burgemeester van Velsen, waren te gast en deelden hun ervaringen wat betreft vrouwen in de politiek.

Marianne Steijn vindt dat het al goed gaat in de Velsense politiek, “Er zijn 33 raadsleden, waarvan 9 vrouwen. De vrouwen die in de raad zitten, zetten een goede stempel op het raadswerk.” Maar, er moet ook nog wel wat gebeuren om bredere representatie van de bevolking te laten zien. “De gemeenteraad moet een afspiegeling zijn van de hele bevolking. Dus ook mensen met een beperking, of met een andere huidskleur. Daar is nog wel een wereld te winnen.”

Verder benadrukt Steijn dat vrouwen best wel wat meer in zichzelf mogen geloven. “De meeste vrouwen denken: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel niet kunnen. Terwijl ze zelf niet doorhebben wat voor enorme kwaliteiten en potenties ze meenemen. Zij hebben nog een duwtje. Twijfel niet aan jezelf.”

En deze boodschap kwam vaker naar voren. Partiman vroeg de raadsleden naar hun ervaringen en inspiraties om de politiek in te gaan en wat hun eerder tegenhield. Zo kwam het verhaal van Ilse van Turnhout naar boven. “Ik dacht dat ik het niet zou kunnen,” vertelt ze over de start van haar politieke carrière. Die zelftwijfel werd vaker op de avond benoemd. “Misschien is dat gewoon een vrouwending.” Maar, benadrukt van Turnhout verder in haar verhaal, “Als er alleen maar hoog opgeleide mensen in de raad zitten, heb je niet bepaald een afspiegeling van de samenleving.”

Al met al een avond vol inspiratie en bemoedigende woorden over waarom vrouwen wél een goede rol kunenn spelen in de politiek.